Oricat de devotat ar fi profesiei sale, chiar daca ar lucra si noaptea, un medic de familie nu poate veghea, serios, de sanatatea a mai mult de 2.000 de asigurati. Cel putin asa sustin reprezentantii Casei de Asigurari de Sanatate Prahova, institutie care finanteaza serviciile medicale si care apreciaza drept optima aceasta cifra raportata la activitatea tuturor medicilor de familie din judet. Cum, in cazul cabinetului medical din Cartierul Bereasca, este vorba despre 2.750 de asigurati arondati, iar cu viata oamenilor nimeni nu se poate juca, Autoritatea de Sanatate Publica Prahova a luat, anul trecut, decizia scoaterii la concurs a unui al doilea post de medic de familie. Concursul a fost castigat de dr. Viorica Nastasi. Cand s-a prezentat la post, Nastasi n-a fost acceptata de dr. Roxana Braica, detinatoarea spatiului in care functiona cabinetul medical al cartierului. Aceasta din urma a motivat ca, potrivit unui contract din 2005 incheiat cu Primaria Ploiesti, numai dumneaei este parte in concesiunea spatiului in care functioneaza dispensarul. Cu buna stiinta insa, doamna in cauza refuza sa vada ca la art.7 al. 1 din contract se precizeaza clar: „Concendentul (n.n.- Consiliul Local Ploiesti) poate modifica unilateral partea reglementara a contractului, cu notificarea prealabila a concesionarului, din motive legate de interesul national sau local, dupa caz”. In baza acestei prevederi contractuale, Primaria Ploiesti a luat decizia ca dispensarul medical cu pricina sa functioneze „tura contra tura” (cu doi medici in schema). Decizia – desi legala – este contestata, insa, in instanta de catre dr. Roxana Braica. In prima faza, Tribunalul Prahova a admis cererea primariei, dar dr. Braica a facut recurs. Cine va avea, in final, castig de cauza, e treaba exclusiva a instantei.
Ce anume mai apreciem noi a fi interesant de adaugat este faptul ca decizia scoaterii la concurs a celui de-al doilea post a fost considerata nu doar fireasca, ci si absolut necesara si de catre Casa de Asigurari de Sanatate Prahova. In primul rand, deoarece in anii trecuti, aici au functionat doi medici. Apoi, pentru ca a crescut numarul sesizarilor pacientilor, in legatura cu activitatea doctoritei Braica. Acestia invocau cozile interminabile la consultatii, taraganarea eliberarii trimiterilor pentru a fi consultati de un medic specialist, nerespectarea programului de lucru etc. De altfel, aceasta ultima abatere de la lege avea sa fie constatata si in urma unui control al Casei de Asigurari de Sanatate Prahova – dupa cum ne-a confirmat Oana Bucur, director executiv – fapt pentru care dr. Braica a fost sanctionata cu 10 la suta din veniturile pe asigurati (per capita). Cu 40 de milioane de lei vechi a fost amendata dr. Braica si de catre Autoritatea de Sanatate Publica Prahova, si tot ca urmare a unor neajunsuri constatate in activitatea acesteia. Potrivit dr. Roxana Visarion, din cadrul amintitei institutii, a fost vorba despre „nevaccinarea a 200 de copii, lipsa de la program, detinerea de vaccin expirat in frigider, «varza» prin documentele de evidenta ale cabinetului”.
De altfel, in legatura cu astfel de deficiente, am dorit sa discutam si noi cu dr. Braica. N-a fost chip, insa, domnia sa afisand aerul unui stapan pe mosie luand, realmente, foc atunci cand am incercat sa schimbam cateva cuvinte cu bolnavii care asteptau la usa cabinetului de 5-6 ore. Doamna in cauza uita ca, pentru serviciile sale este platita din banii oamenilor si ca spatiul in care functioneaza dispensarul este, totusi, unul public, unde bietii oameni sunt nevoiti sa apeleze, pentru a-si ingriji sanatatea. Care oameni intr-atat sunt de nemultumiti de calitatea in ansamblu a actului medical la acest dispensar, incat ne spuneau ca nu sunt departe de a declansa o razmerita locala impotriva doctoritei Braica.
D. CONSTANTIN