– profesor, compozitor, dirijor –
* 125 de ani de la nastere

Pe 29 decembrie 2009 s-au implinit 125 de ani de cand a vazut lumina zilei in Municipiul Ploiesti, eminentul profesor, compozitor si dirijor Ioan Cristu Danielescu. Dupa absolvirea invatamantului primar si a liceului „Sf.Petru si Pavel” din Ploiesti, in anul 1900 incepe studiile muzicale la Conservatorul din Bucuresti, beneficiind de indrumarea unor straluciti maestri ai scolii muzicale romanesti din acea vreme: Gh.Bratianu, D.G. Kiriac, Ed.Nachman, P.Ciontu, Robert Klenck, Rudolf Peters s.a. Pana la sustinerea examenului de capacitate, tanarul profesor I.C. Danielescu a predat gratuit muzica in diverse scoli din Municipiul Ploiesti, in vara anului 1904 reusind sa constituie un urias cor de aproape 500 de elevi, care in ziua de 2 iulie 1904, cu prilejul comemorarii a 400 de ani de la trecerea in eternitate a marelui voievod al Tarii Moldovei- Stefan cel Mare si Sfant, a sustinut in aer liber un splendid concert-spectacol. In urma promovarii examenului de capacitate si pana la pensionare (1945), profesorul I.Danielescu s-a impus printre cei mai renumiti profesori de muzica din aceasta straveche urbe, cu deosebire la prestigiosul Liceu „Sf.Petru si Pavel”, precum si la Scoala Normala si Liceul de fete „Spiru Haret” din Ploiesti. Dintre numerosii sai elevi, care au avut fericirea de a-l avea dascal, maestrii: Dumitru D.Botez si Paul Constantinescu, istoricul si criticul literar Valeriu Rapeanu, profesorul emerit Paul D.Popescu, au remarcat in cuvinte elogioase calitatile sale de pedagog si de animator al vietii corale ploiestene.
Paralel cu prestigioasa sa activitate didactica, profesorul I.Cr. Danielescu, se afirma puternic, inca din perioada studiilor muzicale in domeniul creatiei muzicale, realizand peste 150 de lucrari in domeniul muzicii de teatru, muzicii pentru voce si pian si cu deosebire in domeniul muzicii corale unde ramane „Unul dintre clasicii acestui gen muzical”. In acest sens remarcam numai cateva titluri ce au devenit permanente in repertoriul genului: „Se intorc eroii” (1913); „Frunza verde de sulfina” (1920); „Sus pe Arges ” – suita pentru cor mixt (1950), „Pe Valea Prahovei” (1956) si in mod exceptional corul mixt „Vointa Neamului”, un adevarat imn ce rasuna si astazi cu aceeasi intensitate pentru pacea si suveranitatea tarii, compus in preajma Marii Uniri de la 1918. O parte dintre lucrarile sale au vazut lumina tiparului, la diferite edituri din timpul vietii autorului.
Profesorul I.Cr. Danielescu s-a impus si printr-o neobosita activitate de dirijor, la pupitrul Societatilor corale: „Doina Prahovei”, „Freamatul codrului” etc., cu care a sustinut numeroase concerte in Ploiesti, in judet si in turnee intreprinse in diverse zone ale tarii.
Apreciind prodigioasa sa activitate, in anul 1965, forurile culturale si Corala Palatului Culturii din Ploiesti au organizat o emotionanta sarbatorire a muzicianului, la care au rostit alocutiuni: dr. ing. N.C.Debie si profesorul emerit Nicolae Simache. Manifestari omagiale au avut loc si pe parcurs – cu ocazia atribuirii titlului de Profesor emerit, iar in 1996, cu ocazia comemorarii a 30 de ani de la trecerea sa in lumea cea vesnica, prin grija semnatarului acestor randuri s-a dezvelit o placa omagiala, asezata in fata casei, in care a trait si creat nemuritorul profesor, compozitor si dirijor, eveniment onorat de conducerea Uniunii Compozitorilor in frunte cu presedintele acestei institutii si reputatul scriitor si om politic Mircea Ionescu Quintus.
Tot in acea zi (8 dec.1996), o placa omagiala s-a dezvelit si pentru distinsul sau fiu, compozitorul, dirijorul si profesorul Nelu Danielescu, unul dintre fondatorii Teatrului de Revista din Ploiesti.
Aniversarea a 125 de ani de la nastere este inca un fericit prilej de a readuce in memoria noastra viata si opera acestui stralucit am al scolii, culturii si creatiei muzicale romanesti.
Prof.dr. Al.I.BADULESCU