De aici inainte, nicio locuinta nu se va mai putea vinde sau inchiria fara existenta certificatului de performanta energetica, potrivit unui act normativ adoptat, ieri, de Guvern. „Scopul legii este acela de a oferi o protectie speciala persoanelor care beneficiaza de o locuinta, in sensul ca este informata in legatura cu performanta energetica a cladirii pe care doreste sa o cumpere sau sa o inchirieze. Costul eliberarii unui certificat energetic este estimat intre 250 de lei si 600 de lei, in functie de suprafata cladirii sau a apartamentului”, a declarat purtatorul de cuvant al Executivului, Dan Suciu.
De asemenea, actul normativ mentionat mai prevede si alte elemente de noutate, cum ar fi: prezentarea certificatului de performanta energetica este obligatorie si la receptia lucrarilor, in cazul cladirilor nou construite; obligativitatea analizarii introducerii sistemelor alternative de energie din surse regenerabile, atat la construirea cladirilor noi, cat si in cazul modernizarii locuintelor existente; afisarea obligatorie a certificatelor de performanta energetica la cladirile aflate in proprietatea/administrarea autoritatilor publice sau a institutiilor care presteaza servicii publice, cu o suprafata utila de peste 500 mp.
Noul act normativ va intra in vigoare la 60 de zile de la data publicarii in
Monitorul Oficial al Romaniei. In calitate de autoritate competenta, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului a atestat, pana in momentul de fata, 1.300 de auditori energetici, la nivel national.
C. DUMITRU