Fostul Preventoriu TBC pentru Copii de la Poiana Tapului, inchis printr-un ordin al Ministerului Sanatatii la 1 aprilie 2011 si transformat in camin pentru persoane varstnice, a devenit cu adevarat functional de abia anul acesta, dupa indelungate lucrari de reabilitare. De altfel, in prezent, s-au instalat si primii doi beneficiari, alte 36 de persoane depunand cereri in acest sens.
,,Desi am incetat sa mai functionam ca preventoriu de la 1 aprilie 2011, de abia de la 1 septembrie anul trecut, Ministerul Muncii ne-a aprobat, oficial, transformarea in camin pentru batrani. Tot de atunci, Consiliul Local Busteni a investit peste 5 miliarde de lei vechi pentru reabilitarea cladirii. S-a realizat si recompartimentarea interioara, astfel incat in fiecare camera sa nu mai fie mai mult de trei paturi, sa existe chiuveta in fiecare dormitor. De asemenea, s-a schimbat instalatia, s-a pus incalzire centralizata si s-a luat mobilier nou. Drumul pana la camin a fost asfaltat. Ne-ar mai trebui televizoare, deoarece nu exista in toate camerele si niste canapele’’, ne-a precizat Voica Soare, directorul actualului camin de la Poiana Tapului. Lucrarile de reabilitare insa nu s-au finalizat inca : in prezent se lucreaza la acoperis, dar si la amenajarea curtii institutiei. ,,Pentru ca acum conditiile de cazare respecta normele in vigoare, am primit si primii beneficiari. Este vorba despre doi barbati din Busteni, unul de 57 de ani si altul de 84 de ani, care au lucrat la fabrica de hartie din zona. Unul dintre ei a ramas pe drumuri dupa ce a lasat casa copiilor si acestia l-au dat afara, celalalt are o problema din nastere la maini si, fiind singur, nu se poate descurca, deoarece fratele sau – care avea grija de el – e plecat in Africa de Sud. Maine asteptam sa se cazeze alte doua femei, una din Campina, alta din Brebu. Dar lista este mai lunga, deoarece am primit inca 36 de cereri de la persoane din Bacau, Sibiu, Arges, Bucuresti, desigur prioritate avand totusi cei din Prahova’’, ne-a mai spus interlocutoarea noastra. Caminul dispune de 50 de paturi pentru internare, iar costul mediu lunar de intretinere a persoanelor varstnice este de 900 de lei pe luna de persoana. ,,In mod normal, 60% din costul intretinerii provine din pensia celor internati, restul de bani fiind asigurati de catre rudele acestora. Aici le asiguram toate conditiile, pijamale, periuta si pasta de dinti, trei mese calde si doua suplimente. Desigur, prin declaratie notariala, se pot opri toti cei 900 de lei de la beneficiar, daca are pensia mai mare’’, ne-a mai precizat directorul institutiei. Pentru a functiona in conditii optime, caminul mai are nevoie insa de cativa angajati. Dintre cei 36 de salariati ai fostului preventoriu, 25 au plecat catre alte unitati sanitare, de teama sa nu ramana fara un loc de munca si doar 11 persoane au ramas pe pozitii si au fost preluate ulterior in noua structura. ,,Deocamdata, conform legislatiei, nu putem face angajari, insa asteptam deblocarea posturilor promisa de guvernanti. Cea mai mare nevoie o avem de infirmiere si apoi de asistente medicale’’, a mai adaugat interlocutoarea noastra.
Reamintim ca fostul preventoriu TBC pentru copii a fost transformat, la cererea Ministerului Sanatatii, in camin pentru batrani prin hotararea Consiliului Local nr. 44 din 14 martie 2011, in cadrul Programului national ,,Dezvoltarea retelei nationale de camine pentru persoane varstnice’’. In urma acestei hotarari, pe 31 martie anul trecut, toti copiii internati la preventoriu – opt din Bucuresti, 20 din Giurgiu si alti cativa din judetele Vaslui, Ialomita si Dambovita – au fost evacuati si trimisi la casele lor.
C. DOBRE