In perioada 1 ianuarie – 31 martie 2012, angajatii din cadrul Politiei Transport Feroviar Ploiesti Sud au intocmit 50 de dosare penale pentru furturile componentelor din infrastructura feroviara, fiind prinsi si arestati preventiv cinci indivizi. Dupa cum ne-a spus comisarul Madalin Stroe, ofiter de investigatii, anul trecut, in aceeasi perioada, au fost intocmite 70 de dosare penale, in schimb nu a fost niciun infractor retinut.
Potrivit interlocutorului nostru, “in cazul furturilor de la infrastructura CFR, nu putem vorbi despre retele de infractori care dau lovituri la calea ferata sau la vagoanele garate – unele functionale ! – ci despre grupari alcatuite, in principal, din femei si chiar copii. Cei mai multi sunt de etnie roma, iar zonele unde se comit cele mai multe infractiuni sunt statiile CFR Ghighiu, Ploiesti Triaj, Brazi, sau in depouri. Multi dintre ei locuiesc in zona acestora si au ajuns chiar sa cunoasca mersul trenurilor !“ .
De asemenea, hotii au inceput sa acorde o «atentie speciala» si tronsoanelor de cale ferata pe care nu se mai circula de la inceputul anului, din cauza suspendarii, pe motiv de nerentabilitate, a trenurilor de calatori Ploiesti – Targoviste si Ploiesti – Slanic. “Am inteles ca se doreste ca aceste tronsoane sa fie scoase la licitatie. Noi speram ca ambele portiuni de cale ferata sa fie redate circulatiei – fie trenurilor de calatori, fie celor de marfa – pana nu este prea tarziu, si pana nu se decoperteaza portiuni bune, asa cum s-a intamplat in zona Filipestii de Padure-Ditesti, cu sinele de cale ferata”, ne-a mai spus comisarul Madalin Stroe.
Dupa cum ne-a mai spus interlocutorul nostru, pana acum nu s-au inregistrat intarzieri ale trenurilor din cauza furturilor din infrastructura CFR, cum s-a intamplat in anii trecuti. De asemenea, nici oamenii legii nu au mai fost obligati sa foloseasca armamentul din dotare pentru a-i prinde pe infractori, ca in 2011.
Totusi, distrugerea materialului rulant la garniturile de tren aflate in stationare, furturile capacelor de osii, a levierelor de frana, a sabotilor, a piulitelor etc sunt de actualitate. Cele mai multe dosare penale – atat pentru cei arestati preventiv, cat si in cazul celor cercetati in stare de libertate – vizeaza patrunderea in zona de siguranta a caii ferate, distrugerea, furtul calificat.
O solutie pentru stoparea infractiunilor ar fi – in opinia comisarului Madalin Stroe – montarea de catre SNCFR a camerelor de luat vederi in statiile pretabile furturilor, deoarece, daca pana in anul 2009 au existat firme de paza care patrulau in zonele expuse riscurilor, acum este greu de crezut ca vor mai fi reinnoite, pe timp de criza, contractele cu astfel de societati. Ca urmare, amplasarea acestor dispozitive este oportuna si ar reduce, pe de o parte, numarul infractorilor, iar pe de alta, ar ajuta si politistii care, nu de putine ori, sunt nevoiti sa efectueze, timp mai indelungat, cercetari pentru prinderea hotilor.
Fl. TANASESCU