• Transparenta nu este punctul forte pentru Primaria Ploiesti

Recent, presedintele Autoritatii Nationale pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice, Cristina Traila, a pus „gand rau” autoritatilor contractante care refuza sistematic sa puna la dispozitia presei si, implicit, a opiniei publice, contractele de servicii sau de lucrari incheiate din fonduri publice.

Traila a vorbit despre transparentizarea modului in care se cheltuiesc banii publici, dorindu-se realizarea unor modificari in informatiile publicate in Sistemul Electronic de Achizitii Publice care sa aiba drept finalizare accesul neingradit al oricarei persoane la contractele si la sumele prevazute in acestea.
Pe de alta parte, conform HG 219 din 2012, autoritatile contractante sunt obligate sa transmita catre ANRMAP,in cel mult 48 de ore de la data incheierii contractului de achizitie, o notificare cu privire la documentele incheiate in urma organizarii unei licitatii publice. Cristina Traila a declarat ca „aceasta modificare era obligatorie pentru transparentizarea reala a acestui proces, si ma refer la momentul incheierii contractului de achizitie publica, pentru ca se poate finaliza o astfel de procedura, dar este posibil ca autoritatea publica, din motive imputabile acesteia, sa nu incheie contractul. Un al doilea motiv este evitarea intarzierilor in implementarea proiectelor majore, indiferent de sursa de finantare, cu precadere insa cele finantate din fonduri europene”.
Obligativitatea asigurarii transparentei in domeniul cheltuirii banilor publici, care nu este nici pe departe punctul forte al Primariei Ploiesti, ar putea da ceva batai de cap primarului actual al Ploiestiului, in cazul in care anumite contracte sau acorduri-cadru ar ajunge la indemana oricarui locuitor al orasului. Este adevarat, pe pagina web oficiala a Primariei Ploiesti sunt publicate cateva contracte de lucrari sau de servicii, insa „grosul” documentelor semnate pe bani grei nu sunt accesibile nici macar dupa solicitarea acestora in baza legii privind liberul acces la informatiile publice.
Deocamdata, in Sistemul Electronic de Achizitii Publice se afiseaza – pe sarite si cu mare intarziere dupa incheierea actelor, iar uneori deloc, din cauza autoritatilor contractante – doar data si valoarea totala a contractelor.
Modificarile care presupun afisarea obligatorie si integrala a contractelor ar putea sa dezvaluie multe dintre informatiile care sunt tinute „la secret” si care ar deveni adevarate „tepe” pentru sefii autoritatilor contractante si, in special, pentru semnatarii contractelor.

V.STOICA