Recent, oamenii legii din cadrul Inspectoratului de Politie Judetean (IPJ) Prahova au primit o reclamatie din partea unei ploiestence in varsta de 85 de ani, prin care aceasta reclama faptul ca doua persoane necunoscute, pe care le primise in locuinta, i-au sustras, dintr-un dormitor, suma de 7.000 de lei ! Din cercetarile politistilor a reiesit ca la usa proprietarei s-au prezentat doi barbati, care i-au spus ca sunt fosti colegi de-ai fiului sau. Indivizii au mintit-o pe femeie, spunandu-i ca au de ridicat de la o banca, pentru fiul ei, o suma importanta de bani, trimisa de catre niste prieteni de‑ai acestuia, care locuiesc in Statele Unite ale Americii, insa, pentru efectuarea tranzactiei, indivizii au spus ca au nevoie de 100 de lei. Batrana s-a dus intr-unul dintre dormitoare, de unde a revenit cu suma ceruta, pe care i-a inmanat-o unuia dintre vizitatori, timp in care celalalt a profitat de neatentia gazdei si i-a furat banii. Dupa plecarea celor doi, batrana a constatat, cu stupoare, ca din sertarul unui birou ii lipsesc 7.000 de lei !
Potrivit statisticilor politistilor, astfel de cazuri, in care diversi escroci se erijeaza fie in prieteni de-ai familiei, fie ca avand calitati oficiale de reprezentanti ai unor primarii sau ai Administratiei Financiare, ori reprezentanti ai altor institutii publice – “Suntem de la lumina, trebuie sa va restituim niste bani !“ – s-au intalnit, inca de la inceputul anului in judet.
Dupa ce au realizat profilul escrocilor, politistii au ajuns la concluzia ca, de regula, acestia actioneaza acolo unde sunt persoane singure si in varsta. De asemenea, modul de operare consta in a se interesa, mai inainte, de starea materiala a potentialelor victime, daca locuiesc singure, daca sunt vizitate de catre rude. De regula, ei actioneaza “la pont”, escrocii cunoscand care este programul de lucru al victimelor, in ce masura sunt vizitate de catre rude sau de catre prieteni. Pentru a nu cadea victime unor astfel de indivizi, oamenii legii recomanda sa nu fie lasata descuiata usa de acces in locuinta, chiar pentru o perioada scurta de timp, iar ferestrele sa fie lasate deschise numai atunci cand cineva este acasa. O alta masura de precautie recomandata este aceea de a nu fi oferite informatii cu privire la starea materiala a unor vecini, despre programul zilnic al acestora. In cazul persoanelor care sustin ca sunt reprezentante ale anumitor firme sau ale unor institutii, acestea nu trebuie lasate sa intre in casa, inainte de a se legitima cu un document valabil. Pentru verificarea veridicitatii afirmatiilor, este bine ca proprietarul sa telefoneze la respectivele institutii, ai caror angajati pretind ca sunt.
Fl. TANASESCU