Ziua de 2 Aprilie este declarată Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului. Rezoluţia World Autism Awareness Day încurajează toate statele membre ale Naţiunilor Unite să ia măsuri pentru cresterea constientizării autismului în rândul societăţii şi să încurajeze diagnosticul precoce si intervenţia timpurie.
La nivel mondial este manifestată profunda îngrijorare cu privire la incidenţa crescută a autismului în rândul copiilor din toate regiunile lumii şi la consecinţele şi provocările acestei incidenţe în ceea ce priveşte dezvoltarea individului şi implicit a comunităţilor.
Astăzi, între orele 15:00 – 17:00, în fața statuii lui Nichita Stănescu din Ploiești, Asociația copiilor cu tulburări de dezvoltare ”Diana” va organiza o acțiune care va cuprinde momente de socializare cu persoane cu dizabilități, prezentarea de informații despre tulburările din spectrul autismului, precum și eliberarea de baloane albastre.
În evidențele DGASPC Prahova figureazî 167 de copii cu autism îngrijiți în cadrul familiilor naturale, dintre care 7 au între 0-3 ani, 91 între 4-8 ani, 55 între 5-14 ani și 14 între 15-18 ani. 136 de copii sunt băieți și 31 fete. 81 provin din mediul urban și 86 din mediul rural.
31 de copii sunt înscriși în învățământul public de masă, 10 în învățământul public de masă cu servicii de sprijin, iar 80 sunt înscriși în învățământul special.