Campania agricola de primavara este intarziata cu circa doua saptamani

In anii in care conditiile meteorologice au fost cele normale, lucrarile aferente campaniei agricole de primavara la nivelul judetului Prahova erau, la aceasta data, aproape finalizate. In acest an insa, dintre cele aproximativ 96.000 de hectare pe care erau programate a se infiinta culturi agricole de primavara, nu s-a insamantat aproape nimic. In schimb, in ceea ce priveste araturile, situatia se prezinta mult mai bine, in sensul ca aceasta lucrare – esentiala in contextul obtinerii unor recolte profitabile – a fost realizata pe circa 80 la suta din suprafata mentionata, inca din toamna anului trecut.
Dupa cum ne-a confirmat Marian Marcu, purtatorul de cuvant al Directiei Agricole Prahova, campania agricola de primavara a fost intarziata cu circa doua saptamani. „Principala cauza o reprezinta conditiile meteorologice nefavorabile, mai exact, topirea cu intarziere a troienelor de zapada de pe ogoare. Drept urmare, intrucat terenul era foarte moale, utilajele agricole nu au putut intra nici macar pentru efectuarea insamantarilor de prima urgenta. Este vorba despre o suprafata de 200 de hectare care trebuie insamantata cu mazare si aproximativ 50 de hectare cu lucerna. Totusi, daca in ultima decada a lunii martie, vremea se va mentine la fel de favorabila ca in prezent, societatile agricole din judetul nostru dispun de dotarea tehnica necesara pentru recuperarea intarzierilor, in ceea ce priveste infiintarea culturilor de primavara pe intreaga suprafata programata”, a adaugat interlocutorul nostru.
Concomitent cu insamantarea mazarii si a lucernei, fermierii prahoveni au in vedere si pregatirea terenului pentru ca, din luna aprilie, sa inceapa insamantarea florii-soarelui (cultura care va ocupa circa 13.000 de hectare) si, apoi, a porumbului (care se va intinde pe 65.000 de hectare).
D. CONSTANTIN