Persoanele cu studiile nefinalizate si aflate in cautarea unui loc de munca vor beneficia de sprijin din partea Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului (MECTS), precum si din partea Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) pentru completarea acestora. In acest sens, cele doua institutii au demarat un parteneriat, parafat saptamana trecuta, prin care se doreste cresterea sanselor de angajare in randul somerilor cu nivel scazut de educatie. Astfel, pentru atingerea acestui obiectiv au fost stabilite o serie de actiuni comune printre care se numara facilitarea accesului somerilor inregistrati in evidentele agentiilor judetene de ocupare a fortei de munca la programul „A doua sansa”, in vederea finalizarii invatamantului primar (clasele I-IV) si a celui secundar inferior (clasele V-IX).
Totodata, se doreste sprijinirea angajatorilor si a persoanelor care au incheiat contracte de ucenicie la locul de munca, in vederea asigurarii pregatirii teoretice a ucenicilor, conform standardelor ocupationale si a standardelor de pregatire profesionala. De asemenea, se va avea in vedere introducerea unui modul optional sau a unei discipline optionale in curriculumul la decizia scolii pentru invatamantul liceal, pentru informarea elevilor cu privire la Codul Muncii, contractul de munca, principalele masuri active in vederea ocuparii unui loc de munca, dosarul pentru somaj, institutiile abilitate pentru informarea si consilierea pentru ocuparea unui loc pe piata muncii. In plus, in baza aceluiasi parteneriat vor fi organizate stagii de pregatire practica atat pentru elevii de liceu, cat si pentru studentii facultatilor de asistenta sociala in Agentiile Judetene de Ocupare a Fortei de Munca (AJOFM), in vederea familiarizarii acestora cu activitatea serviciului public de ocupare. Pe de alta parte, vor fi initiate si desfasurate campanii de informare si consiliere in scoli in vederea promovarii masurilor active destinate tinerilor si pentru prevenirea riscului marginalizarii.
Potrivit secretarului de stat in Ministerul Educatiei, Oana Badea, la acest parteneriat s-a ajuns in urma semnalelor primite de la Agentia Nationala de Ocupare a Fortei de Munca cu privire la faptul ca multi tineri nu se puteau angaja deoarece nu aveau studiile finalizate. Vizavi de acest proiect, secretarul de stat a mai mentionat ca ,,este important pentru viitorii angajati, aflati acum pe bancile scolii, sa isi cunoasca drepturile si responsabilitatile. De aceea, optionalul pe care il vom propune liceelor va contura competente legate de intrarea pe piata muncii, alegerea unui loc de munca, negocierea contractului’’.
Durata protocolului dintre MECTS si ANOFM este de doi ani de la data semnarii, prelungirea valabilitatii acestuia urmand a fi facuta prin act aditional, pe perioade de cate doi ani.
C. DOBRE