Cercetari recente au confirmat importanta fibrelor din cerealele integrale in prevenirea cancerului de colon precum si in reducerea riscului imbolnavirilor cardiovasculare si de diabet zaharat. Diferenta intre cerealele rafinate si cele integrale este aceea ca primele contin doar stratul de mijloc al bobului de cereale, in timp ce in varianta integrala se regasesc atat stratul exterior (coaja), cat si stratul de mijloc si germenele (partea interioara). Specialistii in nutritie recomanda pentru adultii sanatosi un consum mediu zilnic de fibre de 30 grame, din care este benefic ca jumatate sa provina din cerealele integrale. Oricat de surprinzator ar parea, incluse in categoria alimentelor functionale, cerealele integrale erau recomandate inca din vremea lui Hipocrate pentru efectul lor benefic la nivel intestinal.

Berea, medicament

Dincolo de zicala “berea este placuta la gust, potoleste setea si face sange bun”, efectele terapeutice ale acesteia nu sunt deloc de neglijat. Si pielea beneficiaza de acestea, devine sanatoasa, iar fata capata o culoare placuta. Pentru a avea o piele fina ca de bebelus, femeile trebuie sa-si maseze in mod regulat fata, gatul, pieptul si mainile cu spuma de bere. In compozitia berii intra minerale 1-2 mg/litru, valori comparabile cu cele mai bogate ape minerale, vitaminele B1, B2 si PP. Tocmai din aceste motive berea a fost scoasa de cercetatorii germani din categoria bauturilor alcoolice si inclusa intre alimente. Pe langa vitamine si minerale, berea are un continut bogat in acizi organici, care regleaza echilibrul dintre acizi si bazele din organism. Daca se elimina componenta gazoasa din bere, proprietatile acesteia o apropie de kefir sau laptele de iapa fermentat. Berea favorizeaza, de asemenea, acumularea de vitamina C la nivelul rinichilor, ficatului si splinei, contribuind la fortificarea organismului. Daca beti cel mult o jumatate de litru de bere, acest efect terapeutic este valorificat de fiecare celula din corp. Bauta in cantitati mo-derate, maximum 100 ml pe zi, berea elimina pericolul formarii de edeme si depunerea de albumine la gravide, datorita virtutilor sale diuretice. La femeile care alapteaza, acest lichid favorizeaza lactatia. Berea contribuie la accelerarea digestiei, creste pofta de mancare, normalizeaza ritmul cardiac si tensiunea arteriala, previne spasmele. Insa, cei care sufera de hipertensiune trebuie sa se limiteze doar la a consuma bere fara alcool.
* Pagina realizata de Luiza RADULESCU PINTILIE, Graziella CHITU,
Ana-Maria VALUTA

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentGata-gata sa ia foc Bereasca !
Articolul următorINFOMEDICA