In judet functioneaza 31.850 de firme

La sfarsitul anului 2011, in judetul nostru isi desfasurau activitatea 31.850 de agenti economici, dintre care doua treimi aveau statutul de persoane juridice, iar diferenta – de persoane fizice autorizate, potrivit statisticii Oficiului Registrului Comertului de pe langa Tribunalul Prahova. Altfel spus, cifra mentionata reprezinta 3,3 la suta din totalul firmelor active din Romania ( 951.803), fapt care situeaza Prahova pe locul al V-lea la nivel national, dupa Municipiul Bucuresti ( 19,1 la suta) si judetele Cluj (4,6 la suta), Timis (4,1 la suta) si Bihor (3,5 la suta). Pe ultimele trei locuri ale clasamentului figureaza judetele Calarasi (0,9 la suta), Giurgiu si Ialomita (cu cate 0,8 la suta, fiecare).

Amenzi de zeci de mii de lei pentru…obstructionarea controlului

Aplicarea legislatiei muncii este privita, din pacate, de catre unii agenti economici, cu un oarecare dezinteres. Cu un asemenea fenomen s-au confruntat si functionarii Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM) Prahova care, in urma controalelor efectuate in anul precedent, in 25 de cazuri societatile comerciale au fost amendate, in total, cu suma de 41.500 de lei pentru „neindeplinirea masurilor dispuse cu prilejul controalelor anterioare”. De asemenea, in alte 15 cazuri, situatia a fost si mai delicata, in sensul ca administratorii firmelor cu pricina au… obstructionat accesul in unitate al echipelor de control de la ITM Prahova, fapta pentru care au fost aplicate amenzi in valoare de 72.500 de lei, in total.

Sprijin financiar pentru fermieri

Prin intermediul investitiilor incluse in Programul National de Dezvoltare Rurala, Romania a reusit sa absoarba, in perioada 2007 – 2011, peste 4 miliarde de euro din bugetul Uniunii Europene. Astfel, numai in cadrul Masurii 121 („Modernizarea exploatatiilor agricole”) au fost semnate contracte de finantare pentru 1.300 de proiecte de investitii (dintre care 260 de proiecte erau axate pe agricultura ecologica) care au vizat, cu precadere, constructia de cladiri specifice pentru cresterea porcilor, a bovinelor si a pasarilor, precum si pentru achizitionarea de utilaje agricole.

Cantitatea de lapte colectata de la populatie, in scadere

In anul precedent, cantitatea de lapte de bovine colectata de catre fabricile procesatoare de la gospodariile populatiei a scazut cu 11.635 de tone (- 1,3 la suta) fata de anul 2010. Potrivit comunicatului Institutului National de Statistica, cea mai mare scadere a productiei a fost inregistrata la unt (- 347 de tone), urmata de cea de branzeturi (- 1.957 de tone). In schimb, la smantana productia a crescut cu 477 de tone, iar cantitatea de lapte de consum a ramas aproximativ egala cu cea obtinuta in anul 2010.