Aproape 300 de prahoveni au participat, ieri, la Targul de formare profesionala organizat de catre Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca
(AJOFM) Prahova, la Casa de Cultura a Sindicatelor. Acestia au avut la dispozitie peste 100 de cursuri de calificare sau recalificare in diferite specializari, atat pentru persoane cu studii medii, cat si pentru persoane cu studii superioare : frizer, coafeza, receptioner, ospatar, lucrator pensiune, operator date PC, macelar, manager proiect, confectioner, curs de limba engleza, bucatar, administrator imobile, achizitii publice etc.
,,Aceasta este cea de-a doua editie a targului, prima desfasurandu-se in martie, anul trecut. Au fost prezente 10 societati de formare profesionala autorizate, dintre care trei din Bucuresti, avand o oferta bogata – de 117 de cursuri, cele mai multe fiind gratuite si realizate prin intermediul unor programe finantate de UE. Centrul nostru de calificare a venit, de asemenea, cu o oferta de cursuri de confectioner care vor incepe de pe 15 februarie, urmand ca in viitor sa se mai adauge si alte cursuri pentru agenti de paza si ansamblori, dar si de perfectionare limba engleza’’, ne-a precizat Cristiana Oprita, purtatorul de cuvant al AJOFM Prahova.
Prezenta la acest targ a fost si Camera de Comert si Industrie Prahova, care a anuntat organizarea a peste 20 de cursuri contra cost si a altor cinci gratuite (IT, calculator, comunicare limba engleza, ospatar si bucatar – prin proiecte UE). Organizatia Patronala Unipet a venit cu o oferta de 13 cursuri gratuite de perfectionare pentru persoanele cu studii superioare, care au deja un loc de munca in domeniul petrolului. Si Inspectoratul Scolar Judetean a fost prezent la acest targ, oferind diverse cursuri de calificare, unele gratuite, altele contra cost, realizate in scolile postliceale, in domenii precum laborant, asistent medical, contabilitate, analist programator. Asociatia Femeilor Rome a lansat, de asemenea, o oferta bogata de cursuri -baby sitter, ingrijitor batrani, camerista, ajutor ospatar, lucrator in confectii– toate gratuite, prin intermediul Proiectului ,,Incluziunea sociala a femeilor rome’’, finantat de UE. ,,Proiectul a fost realizat pentru intreaga regiune Sud Muntenia, urmand a fi calificate 844 de femei rome, dintre care 600 vor fi din Prahova’’, ne-a declarat Lucia Necula, coordonatorul Centrului Regional Sud Muntenia. Pentru tinerii someri cu varste cuprinse intre 16 si 24 de ani, atat din mediul rural, cat si din mediul urban, Centrul Apollo a venit cu o oferta de cursuri in diferite domenii, decontand transportul pentru participanti, si oferind la absolvirea acestora o subventie de 500 de lei impozabili.
,,Eu am venit la targ in ideea de a-mi gasi si un loc de munca, pentru ca, de doi ani si jumatate, sunt fara serviciu si ma descurc greu, mai ales ca am si copii. Din pacate, cursurile oferite aici nu prea ma ajuta, pentru ca eu nu am studii. Am lucrat in constructii. Luna trecuta, am depus 10 CV-uri la firme de paza, de curatenie, de descarcat – incarcat marfa, dar nimic’’, ne-a declarat Stefan Chivu, din comuna Rafov. ,,Eu m-am inscris la niste cursuri de perfectionare, iar sotul meu, care este somer de sase luni, voia sa se inscrie la un curs de agent de turism, dar acelea s-au ocupat, asa ca, pana la urma, a optat pentru alte doua cursuri, de bucatar si de instalator. Sa speram ca ne vor ajuta’’, ne-a declarat si Camelia Nedea, de 47 de ani, din Ploiesti. Potrivit reprezentantilor AJOFM, la finalul Targului, din totalul persoanelor participante au fost selectate 149 pentru a urma un curs de calificare sau recalificare in unul dintre domeniile dorite.
C. Dobre