Camelia Vasile, director executiv adjunct al DGFP Prahova:

„De astazi, angajatorii care nu au depus fisele fiscale platesc amenzi de pana la 10.000 RON”

– Ieri, a fost ultima zi in care angajatorii – persoane fizice sau juridice – puteau depune fisele fiscale. La nivelul judetului, cati dintre ei s-au achitat de aceasta obligatie?
– In Prahova, sunt in jur de 14.000 de angajatori, iar pana astazi (n.n. – ieri) la ora 14.00, depusesera fisele fiscale aproximativ 11.400, reprezentand un procent de 81 la suta. Procentul este bun avand in vedere ca termenul limita este 28 februarie. La organele fiscale vin in permanenta contribuabili sa depuna si credem ca nu vom avea multi restantieri la fisele fiscale. Noi am fost la dispozitia agentilor economici, cu un program destul de flexibil, in sensul ca lucrul cu publicul se desfasoara in fiecare zi, intre 8.30 si 16.30, iar miercurea, cu prelungire pana la 18.30.
– Ce se intampla cu cei care nu au depus fisele pana la termenul limita?
– Contribuabilii care nu si-au indeplinit aceasta obligatie suporta consecintele prevazute de codul de procedura fiscala care spune ca nerespectarea de catre platitorii de salarii si venituri asimilate salariilor a obligatiilor privind completarea si pastrarea fiselor fiscale se sanctioneaza cu amenda de la 50 RON la 1500 RON pentru persoanele fizice si cu amenda de la 500 RON la 10.000 RON pentru persoanele juridice.
– Sa intelegem ca de la 1 martie vor incepe sa curga amenzile in cazul celor care nu s-au achitat de aceasta obligatie?
– Incepand de la 1 martie, termenul este depasit si contribuabilii trebuie sa suporte rigorile legii. Organele fiscale teritoriale primesc, in continuare, fisele fiscale, insa nu trebuie sa ne intindem pe o perioada foarte mare de timp, aceasta avand in vedere ca, la 15 mai, intervine obligativitatea persoanelor fizice de a-si declara veniturile, cele in afara de salarii. Operatiunea este simultana. Angajatorul depune fisele si primeste si amenda.
– Angajatii suporta, in vreun fel, consecintele faptului ca angajatorul nu a depus la timp fisele fiscale?
– La acest moment, angajatii nu au nici o obligatie fata de noi. Dar mai tarziu, daca obtin alte venituri decat cele salariale, pana la 15 mai trebuie sa depuna declaratia de venit global. Daca nu au fisele fiscale, acesta este un impediment in a-si respecta o obligatie fata de organul fiscal.
Mihai CIOBANU