Hotii nu se mai tem nici de zecile de camere de supraveghere, iar pamantul nu ajunge pentru restituirea terenurilor
In acest an, bugetul estimat al comunei Brazi este de circa 21 de milioane de lei, unul dintre cele mai mari din zona rurala a Romaniei. Localitatea Brazi este considerata o asezare bogata, iar autoritatile locale se straduiesc sa asigure locuitorilor comunei o viata buna, prin investitiile in infrastructura si in cladirile publice, insa, cu toate acestea, se confrunta, la randu-le, cu destule dificultati.
De exemplu, nu sunt nici pe departe ocolite de probleme, fie ca este vorba despre deficitul de terenuri pentru restituirea parcelelor catre fostii proprietari, fie despre intensificarea furturilor de toate felurile de pe raza localitatii. Potrivit declaratiilor viceprimarului Leonas Radu (in foto), ar mai fi nevoie de zeci de hectare de teren pentru a se putea acoperi toate solicitarile in baza legilor fondului funciar, in special in satele Brazii de Jos, Brazii de Sus si Batesti. De unde vor fi restituite aceste terenuri, inca nu se stie. O solutie ar fi ca, dupa finalizarea punerilor in posesie in satele Negoiesti, Popesti si Stejaru, sa se realizeze un calcul estimativ al parcelelor ramase in aceste zone, pentru a se mai rezolva din problemele fondului funciar. Insa, cum aceste terenuri se anunta a fi doar niste mici petice de pamant, situatia pentru cele trei sate deficitare din acest punct de vedere va ramane incurcata. Singura varianta ar ramane acordarea de actiuni la Fondul Proprietatea.
Desi comuna este intesata de camere de supraveghere, hotii au dat iama, in ultima perioada, atat printre capacele de canalizare, cat si prin toate zonele care raman neacoperite de cei 70 de „ochi magici”. Viceprimarul comunei, Leonas Radu, este nemultumit de faptul ca hotii de fier vechi au inceput sa „atace” pana si fostul conac Nicolau, monument istoric, de unde s-a furat orice sarmulita. Se vede faptul ca infractorii nici macar nu mai tin cont de camerele de supraveghere, aflate la intersectiile de strazi din comuna, dar si pe cladirile institutiilor publice si in scolile de pe raza localitatii. Pe de alta parte, tranzitul mare de autoturisme si scaderea drastica a numarului oamenilor legii care actioneaza in Brazi (cauzata de deciziile luate la nivel guvernamental) fac aproape imposibila prinderea „in flagrant” a infractorilor.
Situatia s-a complicat la Brazi in special dupa ce postul de politie s-a desfiintat si pe raza comunei a ramas sa actioneze, asa cum poate, un singur politist, supranumit „Walker, politist texan”, care este arondat Sectiei de Politie Rurala Cocorastii Colt. Nici politistii locali nu mai sunt de ajuns, date fiind normativele in vigoare, potrivit carora la mia de locuitori ar fi de ajuns un politist local. „Din cei cinci care ramasesera, initial fiind 28, unul a demisionat, din cauza salariului mic! Asa ca s-au inmultit furturile, pentru ca localitatea se intinde pe o suprafata mare si, cu toate ca avem camerele de supraveghere, hotii tot fura capace de canalizare si altele asemenea, pe care suntem nevoiti sa le inlocuim!”, ne-a declarat viceprimarul localitatii. In prezent, se face o noua inventariere a capacelor de canal furate, asa cum se face, de altfel, periodic. Anul trecut, de exemplu, zeci de capace au fost inlocuite, pentru ca hotii le-au „ridicat” si, cel mai probabil, le-au vandut la centre de fier vechi.
Concluzia: indiferent de bogatia unei localitati si de eficienta autoritatilor locale in cheltuirea banilor, schimbarile legislative negative din aceasta perioada de criza pot produce, chiar si in aceste zone considerate „indestulate” din punct de vedere bugetar, probleme de alta natura decat cea financiara.
Violeta STOICA