„Nu mai sunt cetateni care sa poata fi impozitati. Singura exceptie majora care se face la ora actuala sunt copiii. Nu putem pune problema sa-i impozitam sau sa luam taxe pentru copii. Sistemul sanitar actual si-a atins limitele financiare maxime”. Uimitoarea declaratie ii apartine presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, si a fost facuta drept raspuns la una dintre sutele de intrebari privind motivatia aparitiei unei noi Legi a Sanatatii.
Legea fiind lansata in dezbatere publica la sfarsitul anului trecut aproape pe sest, pe site-ul Ministerului Sanatatii, cu vreo trei zile inainte de Revelion, cand toata lumea se gandea la noaptea dintre ani, abia de vreo saptamana s-a putut afla, pe documente, cam ceea ce se doreste cu aceasta. Numai ca, imediat ce a fost lecturat proiectul, s-a declansat un adevarat razboi al nervilor si al declaratiilor, care s-a lasat si cu o demisie a unui subsecretar de stat din cadrul Ministerului Sanatatii.
Avand in vedere ca medicina este unul dintre domeniile care, de la luna la luna, de la zi la zi, uneori chiar din minut in minut, are parte de noi provocari in ceea ce priveste lupta cu viata, problema este de ce in Romania, aproape peste noapte, unii vor sa-si atribuie titulatura de… doctori, chiar daca in CV-ul lor nu apare nimic care sa aiba legatura cu acest domeniu?! Situatia este valabila atat in randul unora dintre cei aflati la guvernare si au functii de decizie, cat si in cazul locatarului Palatului Cotroceni, care, prin interventiile facute, recent, pe la televizor, a vrut sa demonstreze ca presedintele jucator poate imbraca, la nevoie, si halatul alb, dovada in acest sens fiind faptul ca textul controversatei legi a fost conceput chiar in laboratoarele Presedintiei!
Dincolo de toate acestea, ideea este ca in momentul de fata, cu toate sutele de semne de intrebare care planeaza asupra noii Legi a Sanatatii, cei mai bulversati sunt, ca intotdeauna, pacientii! Avand in minte destule exemple de sectoare in care s-a dorit reforma si s-a aplicat privatizarea, unde, se stie, miza este de fapt profitul, pacientii sunt si mai bulversati in ceea ce priveste sanatatea lor, acum cand vor trebui sa-si faca si asigurare privata de sanatate. Cum si in ce conditii vor avea parte de ingrijire medicala, gratis ori pe cati bani, pe la ce usi sa bata, deocamdata nimeni nu poate da un raspuns clar, si asta deoarece nici de sus, de la Bucuresti, nu se cunosc raspunsurile exacte. Iar ceea ce se intampla acum nu poate fi decat un exemplu tipic romanesc, de a se pune boii inaintea carului chiar de catre cei care se bat cu pumnii in piept ca vor sa faca reforme. In conditiile in care se stie foarte bine care sunt bubele din sistemul sanitar, ca pacientii stau nu de putine ori cate doi in pat, ca nu sunt bani, ca in unele cazuri serviciile acordate lasa de dorit ori ca medicii pleaca in strainatate pentru ca sunt prost platiti, da, este nevoie de reforma!
Numai ca, mai ales in domeniul sanatatii, o lege nu se poate face pe picior, fara sa se tina cont de realitate, si asta deoarece, pana la urma, se va ajunge la celebrul verdict: „Operatia reusita, pacientul mort”.
Nicoleta DUMITRESCU