Dupa o criza prelungita, Romania se confrunta si cu cea mai mare seceta din 1990 incoace, dupa opinia unora dintre specialisti, din cauza lipsei acute a precipitatiilor. Asa cum scriam si luna trecuta, fenomenul este resimtit si in Prahova. Bunaoara, lucratorii Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta au fost solicitati sa efectueze, de la inceputul anului, 31 de transporturi cu cisterne (a cate 5.000 de litri fiecare) cu apa potabila sau, dupa caz, pentru adaparea animalelor din localitatile Brebu, Posesti si Urlati.

Primul semnal de alarma al secetei este dat de catre coeficientii de umplere ai acumularilor de apa Paltinu si Maneciu, care au ajuns la 17,3 milioane m.c., respectiv 17 milioane m.c., in conditiile in care, la finalul anului trecut – cand frecventa precipitatiilor a fost cu mult mai buna – acumularile respective contineau 28 milioane m.c., respectiv 26 milioane m.c. de apa, potrivit datelor comunicate de reprezentantii Sistemului de Gospodarire a Apelor (SGA) Prahova. Cum era si de asteptat, in ultimele luni au scazut simtitor si debitele raurilor Prahova (pana la 6,54 mc/secunda) si Teleajen (4,95 mc/secunda), pe cand, intr-un an cu un regim pluviometric normal, debitul mediu multianual al acestora ar fi trebuit sa fie de 8,98, respectiv 8,35 mc/secunda.
Dupa cum ne-a confirmat directorul SGA Prahova – Marius Nicolai – data fiind lipsa indelungata a precipitatiilor, pentru utilizarea eficienta a rezervelor de apa, se mentine, in continuare, masura reducerii debitelor de apa livrata, zilnic, din barajele Paltinu si Maneciu, societatii comerciale Hidroelectrica pentru a fi transformata in energie electrica. De asemenea, marii consumatori industriali (precum OMV Petrom, Dalkia Termo Prahova Ploiesti, Petrotel-Lukoil sau Michelin Floresti) sunt monitorizati, in permanenta, prin dispeceratul propriu al SGA, in privinta folosirii la capacitatea maxima a tuturor instalatiilor de reciclare a apei industriale, in paralel cu eliminarea eventualelor surse de risipa a apei. „Chiar daca am traversat un an mai dificil din punctul de vedere al caderilor de precipitatii, ii asigur, din nou, pe prahoveni ca pot sta linistiti. Rezervele de apa din sursele subterane, cat si din cele de suprafata, sunt suficiente pentru alimentarea normala, multe luni de aici inainte, deopotriva a populatiei si a consumatorilor industriali”, a adaugat interlocutorul nostru.
Despre efectele secetei si masurile necesare combaterii ei s-a discutat, pe 13 decembrie 2011, si la intalnirea organizata de conducerea Ministerului Mediului si Padurilor cu institutiile abilitate. In acest context, s-a subliniat faptul ca, in momentul de fata, debitele raurilor din Romania au inregistrat valori cuprinse, in general, intre 30 si 50 la suta din mediile multianuale lunare.
Dumitru CONSTANTIN