Riscul de a suferi din cauza unor maladii cardiace este mult mai scazut in cazul femeilor care consuma cu regularitate carne de peste, bogata in Omega 3, in comparatie cu femeile care consuma putin, sau deloc, carne de peste, se arata intr-un studiu.
Acest studiu danez, publicat in revista editata de American Heart Association, este primul care a analizat in special starea de sanatate a femeilor cu varste cuprinse in intervalul 15 – 49 de ani si binefacerile imediate ale consumului de carne de peste asupra starii lor de sanatate cardiaca, fara sa insiste pe efectele pozitive asupra longevitatii persoanelor monitorizate.
Femeile care consuma rar sau deloc carne de peste prezinta un risc de maladii cardiovasculare de peste 50% pe o perioada de opt ani, in raport cu femeile care consuma in mod regulat carne de peste, au precizat autorii studiului.
Femeile care consuma carne de peste rar sau deloc se confrunta cu un risc de maladii cardiace cu peste 90% mai mare in comparatie cu riscul prezentat de femeile care consuma peste in fiecare saptamana.
Studiul a fost realizat pe un esantion de 49.000 de femei cu o varsta medie de 30 de ani, iar durata de monitorizare a fost de opt ani.
“Cea mai mare dificultate cu care ne confruntam atunci cand promovam astfel de mesaje din domeniul sanatatii publice, adresandu-ne persoanelor tinere, consta, in general, in faptul ca binefacerile (atitudinile promovate) nu sunt percepute inainte de varsta de 30 de ani sau de 40 de ani. Studiul nostru, insa, a dovedit ca lucrurile nu stau deloc astfel, si ca aceste binefaceri pot fi asteptate pe termen scurt”, a explicat Marin Strom, unul dintre autorii studiului.
Cele mai multe dintre femeile participante la studiu, care consumau in mod regulat carne de peste, au declarat ca obisnuiesc sa manance cod, somon, hering si scrumbie – specii de pesti a caror carne este bogata in Omega 3, un acid gras polisaturat, despre care oamenii de stiinta afirma ca are un efect protector impotriva problemelor cardiace si vasculare.
“Pentru a se bucura de binefacerile consumului de peste sau ale uleiului de peste, trebuie urmate recomandarile dietetice care ii sfatuiesc pe oameni sa manance carne de peste ca fel principal la masa, cel putin de doua ori pe saptamana”, a precizat Marin Strom.














