Fructele si legumele nu au efect in prevenirea cancerului intestinal, cum se credea pana in prezent. La aceasta concluzie au ajuns oamenii de stiinta de la Imperial College London si de la University of Leeds.
Potrivit cercetatorilor britanici, painea neagra si cerealele integrale sunt singurele care diminueaza predispozitia la aceasta boala. Pentru a scadea riscul aparitiei cancerului intestinal, este indicat sa mancam paine neagra sau cereale integrale de trei ori pe zi, se arata in cercetare. Acelasi studiu sustine ca, daca respectam aceasta regula, scadem predispozitia la aceasta afectiune cu o cincime. Persoanele care mananca zilnic 10 grame de astfel de alimente isi pot diminua predispozitia cu 10%. Cerealele integrale reprezinta o alegere benefica pentru o alimentatie echilibrata deoarece sunt o sursa importanta de nutrienti, precum fibre, vitamine, minerale, antioxidanti, esentiali in alimentatia tuturor persoanelor, indiferent de varsta. In plus, ele sunt bogate in nutrienti cu proprietati antioxidante, precum vitamina E si seleniu, care se gasesc in germenul bobului de grau.

Prea multa sare creste tensiunea, prea putina creste colesterolul. Pana acum medicii au sfatuit sa fie evitat consumul de sare si pe alocuri chiar redus, pentru ca dieta bogata in sodiu poate creste mult tensiunea arteriala. Mai nou, un grup de cercetatori din Danemarca sustine ca reducerea consumului de sare duce la cresterea nivelului colesterolului din organism.
Oamenii de stiinta de la Universitatea din Copenhaga au o noua ipoteza: reducerea consumului de sare poate favoriza decesul pacientilor cu probleme cardiace din cauza cresterii colesterolului. Dupa ce au evaluat 67 de studii anterioare, adica peste 40.000 de cazuri, au ajuns la concluzia ca aportul redus de sare in dieta zilnica a provocat o crestere de la 2,5% a nivelului colesterolului si cu 7% a nivelului de grasime corporala ce poate cauza cheaguri de sange.

Consumul regulat de rodii amana imbatranirea si previne bolile cronice, arata un studiu recent al cercetatorilor spanioli. Oamenii de stiinta sustin ca fructul de origine asiatica are proprietati de elixir al tineretii. Studiul, realizat de un laborator privat din Murcia, Spania, a aratat ca procesul de imbatranire al ADN-ului poate fi incetinit in urma consumului de rodii. Un extract din acest fruct, sub forma de capsula, a fost administrat zilnic unui numar de 60 de voluntari. Cercetatorii au monitorizat activitatea substantelor chimice din corpul acestora, precum si al altora carora li s-a administrat o capsula placebo. Au descoperit o descrestere semnificativa a unui marker asociat cu leziunile de la nivelul celulelor, care pot afecta functionarea creierului, muschilor, ficatului si rinichilor si pot duce la aparitia semnelor imbatranirii la nivelul pielii. Potrivit cercetatorilor, aceasta descrestere incetineste oxidarea ADN-ului celulelor, care are loc in mod natural odata cu trecerea timpului. Substanta miraculoasa se gaseste in cantitati mici in sucul de rodii si mai mari in coaja si miezul alb al fructului, care au fost folosite pentru realizarea unei bauturi si a unei pilule.

Beneficiem la maximum de calitatile unor alimente daca le mancam in anumite momente ale zilei. Aplicand principiile nutritiei in functie de momentul zilei, putem fi mai sanatosi, mai zvelti si mai plini de energie! Cu totii stim ca nu este bine sa mancam oua seara, asa cum stim ca nici ciocolata nu e buna la ore tarzii, pentru ca ne strica somnul si dintii. Si nici nu ne‑ar trece prin minte sa mancam cartofi la micul dejun. Toate acestea au o explicatie stiintifica: metabolismul nostru are un ritm propriu, iar alimentele pe care le consumam se pliaza mai bine sau mai prost acestui ceas interior. Conceptul de crononutritie a fost introdus, in 1986, de nutritionistul Alain Delabos si presupune o alimentatie in functie de ritmul natural al organismului si al secretiilor sale enzimatice. Departe de a fi o dieta, metoda ajuta la obtinerea unei greutati normale si la prevenirea unor boli precum hipercolesterolemia, diabetul zaharat si bolile cardiovasculare.