* Mita de la tribunal la primarie
* Adrian Nastase, omul cel mai corupt
* Electoratul – nemultumit de PSD si indiferent fata de PNL-PD

Ultimul sondaj de opinie al Biroului de Cercetari Sociale (BCS), dat publicitatii ieri, confirma doua lucruri deja stiute: coruptia ramane in opinia majoritatii romanilor un fenomen foarte raspandit, in timp ce increderea in clasa politica scade continuu. Oamenii cred ca institutiile cele mai corupte sunt vama, justitia si politia, dar si institutiile sanitare sau primaria. Angajatii din mass-media si din banci sunt apreciati drept cel mai putin corupti. In ciuda opiniei generale privind omniprezenta coruptiei, mai bine de 60 la suta dintre romani spun ca nu au dat bani, atentii sau cadouri anul trecut. In schimb, cei care au mituit au facut-o cand au avut de a face cu spitalele (in 27,6% din cazuri), consiliul local (5,6%), politie (4%), institutiile scolare (4%). Integrarea in Uniunea Europeana este privita cu un optimism moderat, 41 la suta dintre romani crezand ca acest lucru va duce la diminuarea coruptiei, in timp ce 34 la suta cred ca acest fenomen va ramane la fel.
Scandalul de coruptie in care este implicat fostul premier Adrian Nastase este un capitol abordat pe larg in sondajul BCS. Chiar ieri, Adrian Nastase s-a prezentat la DNA pentru audieri si, in fata acuzatiilor ce i-au fost prezentate in cazul Zambaccian, s-a declarat o victima a hartuirilor politice. Totusi, potrivit sondajului amintit, acesta ramane omul cel mai corupt din Romania (cred 19,1% dintre repondenti), acesta fiind urmat de Dinu Patriciu, Traian Basescu si Sorin Ovidiu Vantu, cu circa 2 procente fiecare. Ion Iliescu „inregistreaza” la acest capitol doar 1,6 procente. Daca saptamana viitoare ar avea loc alegeri anticipate, alianta PNL-PD ar fi votata de circa 46 la suta dintre repondenti, in timp ce pentru PSD ar vota 23,4 la suta. Urmatoarele partide in optiunea electoratului sunt PRM – 12,5 la suta, UDMR – 6,4 la suta si PNG – 5,1 la suta. Chestiunea fuziunii dintre PNL si PD este un subiect secundar pentru opinia publica, jumatate dintre romani fiind total indiferenti fata de acest lucru.
Desi din sondaj rezulta ca PSD are un electorat fidel (de aproape un sfert dintre cei care ar participa la vot), foarte multi romani au mai curand pareri negative despre fostul partid de guvernamant. 42% dintre repondenti cred mai curand ca PSD s-a ocupat de imbogatirea propriilor lideri decat de bunastarea generala, in timp ce aproape 30% considera ca partidul e dominat de afaceristi dubiosi sau fosti comunisti si securisti.

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentLA INCHIDEREA EDITIEI
Articolul următorVIATA SPIRITUALA