Lista de asteptare pentru un loc in centrele de protectie s-a subtiat

Peste 100 de persoane din Prahova – cele mai multe bolnave – sunt inscrise pe listele de asteptare pentru a obtine un loc in unitatile de protectie pentru varstnici. Practic, in prezent, la nivelul judetului Prahova exista 1150 de asistati – adulti, in timp ce pe listele de asteptare sunt 132 de persoane. Dintre acestea, numai 42 sunt persoane varstnice, celelalte avand diferite probleme psihice, care necesita internarea intr-un centru de specialitate. Insa, comparativ cu 2010, se poate spune ca numarul celor care solicita internarea in asemenea centre a scazut, anul trecut fiind inregistrate aproximativ 170 de cereri.
Unitatile de protectie pentru persoane adulte din subordinea Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Prahova sunt amplasate in localitatile Calinesti, Campina, Liliesti – Baicoi, trei unitati in Urlati, Tatarai, Mislea, Nedelea si Puchenii Mari.
Persoanele care doresc sa se interneze intr-un asemenea centru trebuie sa depuna o cerere la primaria in a carei raza teritoriala isi au domiciliul sau resedinta, de unde va fi transmisa catre DGASPC, pentru a fi analizata de catre o comisie speciala. Daca dosarul este validat, persoana respectiva este inscrisa pe lista de asteptare. Principalul criteriu de selectie il constituie starea de sanatate a persoanelor si faptul ca acestea necesita ingrijire si asistenta medicala permanenta. De asemenea, atarna decisiv la dosar si daca persoanele respective nu au familie, locuinta, venituri sau daca din cauza unor afectiuni, prezinta un real pericol pentru societate. Potrivit directorului executiv al DGASPC Prahova, Vasilica Florea, in urmatorii ani, conditiile de viata ale beneficiarilor acestor unitati de protectie vor fi mult imbunatatite, ca urmare a numeroaselor proiecte de modernizare si reabilitare a centrelor, care se deruleaza in prezent sau incepand de anul viitor. ,,Avem multe proiecte in diferite faze de executie care presupun modernizari, investitii ale centrelor pe care le avem in subordine, toate realizate cu fonduri europene. Mai exact, in proiecte europene sunt incluse 10 centre: unul din Mislea, un altul din Urlati, plus centrul “Ciresarii” din Ploiesti, aflate deja in procesul de executie al respectivelor programe, iar centrele din Filipestii de Targ, Tatarai, Baicoi, Nedelea si Urlati parcurg diferitele etape de evaluare in vederea acordarii finantarii’’, ne-a declarat interlocutoarea noastra.
,,Cel de-al zecelea proiect, care se afla in faza de semnare, se va derula tot in orasul Urlati. Este vorba despre un centru nou, pe care il vom ridica in apropierea actualului Centru de Integrare prin terapie ocupationala pentru persoane adulte cu handicap din oras. Durata de executie va fi de 20 de luni si va costa 1.140.000 de euro. Ridicarea acestuia va asigura locuri pentru 50 de beneficiari’’, ne-a mai precizat directorul DGASPC Prahova. Potrivit sefului institutiei, odata cu finalizarea centrului din Urlati, lista de asteptare pentru persoane varstnice va fi adusa la zero.
Tot legat de persoanele varstnice, ar fi de mentionat si faptul ca, nici pana in prezent, fostul Preventoriu TBC de la Poiana Tapului, Busteni – inchis in vara aceasta de catre Ministerul Sanatatii, in vederea transformarii acestuia in camin pentru batrani – nu a fost transferat catre DGASPC Prahova.
C. Dobre