Sanatatea pielii, dar si cea a sistemului digestiv se mentin si cu ajutorul niacinei, o vitamina care se gaseste in multe alimente, necesara si pentru formarea neurotransmitatorilor (substanta care da posibilitatea celulelor nervoase sa-si transmita mesajele). Cele mai bune surse de niacina (acid nicotinic) sunt ficatul, carnea slaba, carnea de pui, leguminoasele, nucile, alunele si cerealele fortifiante. Aceasta vitamina se poate produce si sintetic, fiind folosita la imbogatirea fainurilor si a cerealelor. Deficitul de niacina provoaca pelagra, o boala caracterizata prin oboseala, diaree, dermatita, dar si dementa.
Un barbat are nevoie de aproximativ 17 mg de niacina zilnic, iar o femeie de ceva mai putin, respectiv 13 mg.
Trei felii de friptura slaba de vita, 150 de grame de pui fript, 300 de grame de branza Cheddar sau o friptura mare de somon aduc fiecare o cantitate de niacina suficienta majoritatii adultilor pentru o zi. In suplimentele vitaminice, niacina se gaseste sub forma de nicotinamida, care nu are efecte secundare.
Acidul nicotinic, in schimb, administrat in doze mari (1-2 grame pe zi), este utilizat uneori pentru tratarea hipercolsterolemiei (colesterol marit).
Totusi, acesta trebuie luat numai sub supraveghere medicala deoarece aportul excesiv, mentinut mai multe saptamani, poate provoca efecte secundare ca inrosirea pielii sau, mai grav, afectiuni hepatice.