Agentia Nationala a Functionarilor Publici (ANFP) a efectuat, in trimestrul al III-lea al anului 2011, un numar de 24 de actiuni de control tematic in cadrul unor institutii si autoritati publice. Controalele au fost efectuate fie ca urmare a unor reclamatii si sesizari ale unor persoane fizice sau juridice, fie ca urmare a unor informatii prezentate de mass-media.
Activitatile de control au urmarit, in principal, verificarea documentatiei care a stat la baza obtinerii avizului pentru functii publice si a structurii functiilor publice; verificarea si indrumarea autoritatilor si institutiilor publice privind modul de respectare a legislatiei referitoare la numirea si reincadrarea functionarilor publici, precum si la salarizarea corespunzatoare a acestora; verificarea procedurii privind organizarea si desfasurarea concursurilor pentru ocuparea functiilor publice vacante; verificarea documentelor constitutive ale dosarului profesional.
Ca urmare a controalelor efectuate, au fost formulate recomandari cu caracter general si au fost stabilite masuri si actiuni corective, indrumari de specialitate obligatorii. De asemenea, in cazul a 3 activitati de control a fost sesizata Curtea de Conturi, iar pentru 4 activitati de control a fost sesizat Biroul Contencios din cadrul ANFP.