• Ieri, reprezentanţii Ministerului Dezvoltării au organizat o acţiune de promovare a investiţiilor realizate prin POR

Având în vedere că la capitolul accesării de fonduri europene Prahova este considerată judeţ model – atât în cadrul Regiunii de Dezvoltare Sud Muntenia, cât şi la nivel naţional – ieri, Autoritatea de Management a Programului Operaţional Regional (AM POR) – din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice – a organizat o acţiune ce a cuprins şi vizita la două obiective realizate prin POR.

Evenimentul face parte din campania de promovare a proiectelor finanţate prin Regio – Programul Operaţional Regional (REGIO) 2007-2013, în care se prezintă rezultatele punerii în practică a proiectelor realizate cu fonduri europene, dar şi modul în care investiţiile realizate au dus la dezvoltarea comunităţilor locale, Prahova fiind primul judeţ din Regiunea de Dezvoltare Sud Muntenia ales pentru desfăşurarea acestor acţiuni. Vizita reprezentanţilor AM POR în judeţ a debutat la Conacul Bellu din Urlaţi, unde Cătălin Surdeanu, director al Direcţiei AM POR şi Liviu Muşat – directorul general al Agenţiei de Dezvoltare Sud Muntenia au prezentat gradul de utilizare a fondurilor Regio, la nivel naţional şi regional. “Acţiunea de astăzi ( n.n – de ieri) are în vedere mediatizarea Programului Operaţional Regional în Regiunea de Dezvoltare Sud Muntenia, în judeţul Prahova în mod deosebit. Tocmai de aceea, evenimentul a cuprins şi vizita la două dintre obiectivele finanţate din fonduri europene derulate prin POR, respectiv Centrul de Recuperare Neuropsihiatrică pentru Persoane Adulte cu Handicap de la Urlaţi, şi Calea Daciei din Câmpina, în ambele cazuri fiind vorba despre lucrări ce au vizat modernizarea”, a declarat Liviu Muşat, directorul general al ADR Sud Muntenia.
Ţinând să facă aprecieri pozitive în legătură cu modul în care în Prahova au fost accesate fondurile europene, acesta a mai declarat: „În ceea ce priveşte programele finanţate prin Regio – Programul Operaţional Regional 2007-2013, la nivelul regiunii de dezvoltare, cele mai multe contracte de finanţare s-au înregistrat în Prahova, fiind vorba despre fonduri în valoare de aproximativ 750 de milioane de lei care au fost atrase la nivel de judeţ, cele mai importante proiecte regăsindu-se în cadrul Polului de creştere Ploieşti. Pot să spun că proiectele acceptate la finanţare au fost depuse atât de către administraţiile locale, cât şi de către reprezentanţi din mediul privat, fiind vorba despre investiţii ce au vizat regenerarea urbană, infrastructura de transport şi cea a serviciilor sociale, turismul, patrimoniul istoric şi cel cultural etc. Dacă este să mă refer la proiectele aflate în derulare în Prahova, pentru anul acesta avem mari aşteptări în cazul celor incluse în Polul de creştere Ploieşti. După cum se ştie, la sfârşitul lunii martie a.c. au fost semnate contractele pentru întreaga cale de rulare a tramvaielor din municipiul Ploieşti. Acum, împreună cu Primăria Ploieşti şi celelalte instituţii responsabile, ne vom axa pe punerea în practică a acestor proiecte, respectiv organizarea licitaţiilor şi demararea lucrărilor. Sperăm ca la sfârşitul anului acesta, când vom face o nouă vizită în Prahova, să vedem primele rezultate în cazul proiectelor care se derulează la Ploieşti”, a mai declarat directorul ADR Sud Muntenia. Acesta a mai menţionat că în cadrul POR mai pot fi depuse proiecte doar de către reprezentanţii oraşelor reşedinţă de judeţ pentru lucrări ce vizează reabilitarea termică a blocurilor.
N.DUMITRESCU