Pentru instalarea tinerilor fermieri in mediul rural („Masura 112” din Programul National de Dezvoltare Rurala – PNDR), Ministerul Agriculturii a organizat, in perioada 2008 – 2013, un numar de sapte sesiuni de depunere de proiecte cu finantare comunitara. In cadrul acestor sesiuni, au fost inregistrate 22.494 de proiecte, in valoare totala de 630 milioane de euro, suma de aproape doua ori mai mare decat fondurile europene nerambursabile alocate acestei masuri – 331,8 milioane de euro. Pana la data de 18 aprilie 2013 (n.n.– ultima raportare a Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit – APDRP), din totalul proiectelor depuse au fost declarate eligibile 12.455, iar in cazul altor 9.521 de proiecte au fost semnate si contractele de finantare nerambursabila, in cuantum de 211,6 milioane de euro (respectiv 63 la suta din bugetul alocat de UE).
La nivelul judetului Prahova, in perioada 2008 – 2012, pe „Masura 112” au fost depuse 251 de proiecte de investitii, iar in cazul a 111 dintre acestea, cu o valoare totala de 2.583.000 de euro, au fost semnate si contractele de finantare nerambursabila. Alte 26 de proiecte au fost selectate in ultima sesiune a acestei masuri, derulata in perioada 1 Iunie – 6 iulie 2012, dar semnarea contractelor de finantare nu poate avea loc pana la solutionarea, de catre APDRP, a tuturor contestatiilor depuse la nivel national.
Asa cum am mai scris, tinerii care doresc sa se mute la tara, pentru a-si infiinta o firma cu profil agricol, beneficiaza de o subventie comunitara cuprinsa intre 12.000 de euro si 40.000 de euro. Acesti bani pot fi cheltuiti in diverse scopuri, cum ar fi: construirea
si/sau modernizarea cladirilor folosite pentru productia agricola; achizitionarea de masini agricole, echipamente si accesorii specifice; cumpararea de terenuri pentru desfasurarea unor activitati agricole. Pentru a putea beneficia de aceste subventii europene, tinerii instalati la tara trebuie sa indeplineasca o serie de conditii: sa aiba varsta de maximum 40 de ani; ferma pe care o conduc sau doresc sa o infiinteze sa fie inregistrata in Registrul unic de identificare; detin un plan de afaceri pentru dezvoltarea activitatilor agricole; asigura functionarea firmei minimum trei ani, in caz contrar, restituiesc intreaga subventie primita etc. Cei mai multi dintre tinerii care s-au mutat, pana acum, la tara cu scopul demararii unei afaceri pe cont propriu au optat pentru infiintarea de ferme pentru culturile vegetale sau axate pe cresterea animalelor. In alte cazuri, acestia s-au orientat spre pomicultura, viticultura, piscicultura, cresterea albinelor etc.
In a doua jumatate a anului viitor, va fi deschisa o noua sesiune de depuneri de proiecte in cadrul masurii de instalare la sate a tinerilor fermieri, odata cu implementarea noului PNDR 2014 – 2020, iar subventia comunitara va fi majorata de la 40.000 de euro la 70.000 de euro, potrivit declaratiei ministrului Agriculturii, Daniel Constantin. „Pe actualul program, toate fondurile trebuie contractate pana la sfarsitul acestui an si nu vor mai fi sesiuni de depuneri de proiecte. Nu as vrea sa creez asteptari si sa spun ca, incepand de la
1 ianuarie 2014, se pot depune proiecte pentru ca, in momentul de fata, toate statele lucreaza la elaborarea noului PNDR 2014 – 2020.Termenul pentru prezentarea programului este luna ianuarie 2014, dupa care incepem negocierea acestuia, iar pana la jumatatea anului viitor il vom agrea cu Comisia Europeana. Asta inseamna ca se pot depune proiecte, cel mai devreme, din a doua jumatate a anului 2014”, a adaugat ministrul Agriculturii.
D. CONSTANTIN