Ministerul Fondurilor Europene informeaza ca va definitiva si transmite Comisiei Europene, pana la sfarsitul acestei luni, proiectul Acordului de Parteneriat al Romaniei privind prioritatile de utilizare a fondurilor europene alocate in perioada 2014-2020.
“Acest document va sta la baza negocierilor cu reprezentantii Comisiei Europene pentru stabilirea modului in care vor fi utilizate fondurile UE. Acordul de Parteneriat va fi supus aprobarii Guvernului Romaniei si apoi va fi transmis, informal, Comisiei Europene pana la sfarsitul acestei luni”, se precizeaza intr-un comunicat de presa transmis de MFE. De asemenea, in sedinta de Guvern de miercuri a fost aprobat un memorandum prin care se cere ministerelor sa transmita pana in 15 mai Ministerului Fondurilor Europene documentele necesare intocmirii acestei variante de proiect pentru Acordul de Parteneriat, mentioneaza comunicatul MFE. Ministerele responsabile cu elaborarea strategiilor sectoriale vor trebui sa transmita MFE rezultatele analizelor socio-economice pe domenii, care identifica cerintele de dezvoltare, precum si prioritatile propuse pentru a fi finantate din fonduri UE. MFE trebuie sa primeasca de la ministere pana la 15 mai si estimarea alocarilor financiare privind obiectivele tematice si prioritatile de finantare aferente domeniului de competenta. “Documentele transmise de ministere vor tine cont de recomandarile CE si de angajamentele asumate de partea romana in fata Comisiei in timpul primelor doua reuniuni tehnice desfasurate pana in prezent in cadrul dialogului informal pentru pregatirea perioadei de programare 2014-2020. In continuare, negocierile cu reprezentantii Comisiei Europene se vor desfasura in cadru informal pana la aprobarea regulamentelor europene pentru perioada 2014-2020″, evidentiaza comunicatul MFE.
Memorandumul aprobat de Guvernul Romaniei prevede si infiintarea unui grup de lucru coordonat de MFE, din care vor face parte reprezentanti ai Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice si ai Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, care trebuie sa finalizeze, pana la mijlocul lunii iunie, o propunere a sistemului de management si control al fondurilor europene in perioada 2014-2020.
In perioada 2014-2020 Romania urmeaza sa beneficieze de fonduri in valoare de peste 39 miliarde de euro. Din aceasta suma, alocarea aferenta politicii de coeziune reprezinta aproximativ 21,8 miliarde de euro.