Pentru acest an, Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) si-a propus angajarea unui numar de aproximativ 345.000 de someri, prin aplicarea unor masuri specifice, finantate direct din bugetul asigurarilor pentru somaj. In cursul trimestrului precedent, au fost incadrate 75.983 de persoane (respectiv 22 la suta din programul-tinta). Dintre somerii care si‑au gasit un loc de munca, 44.975 de persoane isi aveau domiciliul in mediul urban, iar diferenta – in mediul rural.
Conform statisticii ANOFM, cu cele 4.116 persoane care si-au gasit un loc de munca, in trimestrul anterior, judetul Prahova figureaza pe locul al IV-lea, intr-un clasament national, dupa Suceava (4.680 de persoane incadrate), Bucuresti (4.582) si Timis (4.200), dar inaintea judetelor Hunedoara (3.821) si Neamt (3.648). In subsolul clasamentului se afla judetele Vrancea (cu 567 de locuri de munca ocupate), Tulcea (478) si Ilfov (311). Pe de alta parte, interesant de precizat ni se pare si faptul ca dintre cele 75.983 de persoane care au reusit sa-si gaseasca un loc de munca, in trimestrul precedent, aproape 3.600 apartineau unor grupuri-tinta, respectiv 1.498 de adulti si 890 de tineri care de ani buni figurau ca someri, 978 de persoane de etnie roma, 147 de persoane cu handicap, 52 de tineri care au parasit sistemul de protectie a copilului s.a.
Asa cum aminteam, gasirea unui serviciu pentru cele aproape 76.000 de persoane a fost posibila in urma aplicarii unor diverse masuri, in functie de statutul fiecarei categorii de someri, cum ar fi: organizarea de cursuri de formare profesionala sau de burse ale locurilor de munca; oferirea de consultanta de specialitate pentru inceperea unei activitati independente sau pentru demararea unei afaceri; subventionarea locurilor de munca in cazul incadrarii unor persoane cu handicap, a somerilor cu varsta de peste 45 de ani sau a celor considerati unici sustinatori ai familiilor monoparentale; beneficierea de prima de incadrare in cazul persoanelor care si-au gasit un loc de munca intr-o localitate situata la o distanta mai mare de 50 de kilometri fata de cea de domiciliu.
D. CONSTANTIN