Moaştele Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de Biruinţă, au fost aduse pentru prima dată, la Ploieşti, ieri, în jurul orei 17.00, de la Mănăstirea „Duminica Sfinţilor Români” din Bucureşti. Aproximativ 500 de credincioşi din municipiu şi din localităţile limitrofe au aşteptat câteva ore la rând, în faţa Bisericii „Sfântul Gheorghe Nou”, de lângă Spitalul Boldescu, momentul în care sfintele moaşte au ajuns în incinta lăcaşului de cult. La intersecţia străzilor Boldescu şi Romană, moaştele au fost preluate de mai mulţi preoţi din Ploieşti şi de protoiereul Ştefan Muşat şi, apoi, au fost duse, într-o procesiune, până la biserica amintită.
Moaştele Sfântului Mucenic Gheorghe au fost aşezate în curtea bisericii, iar credincioşii s-au închinat în faţa lor şi s-au rugat pentru sănătate, iertarea păcatelor şi pentru a fi feriţi de necazuri. Printre ei s-au regăsit bătrâni de 80 şi de 90 de ani, dar şi pacienţi ai Spitalului Boldescu (secţie a Spitalului Judeţean de Urgenţă). “Este o zi istorică pentru că, prin mila lui Dumnezeu şi binecuvântarea Întăi Stătătorului Bisericii Noastre, aici, în Ploieşti – un oraş pe care eu îl socot aparte, cu oameni credincioşi, cu frică de Dumnezeu – au poposit, pentru dumneavoastră şi pentru cei care în zilele următoare vor veni, moaştele Sfântului Mare Mucenic Gheorghe. Ştiţi că, prin Taina Sfântului Botez, fiinţa umană care se creştinează primeşte un nume şi, de la Bunul Dumnezeu, un înger păzitor. Când se târnoseşte o biserică i se dă un sfânt ocrotitor. Bisericii acesteia i s-a dat numele Sfântul Mare Mucenic Gheorghe. Nu din întâmplare. Ridicarea acestui lăcaş este rodul ostenelilor unui mare ploieştean – Gheorghe Boldescu – cel care s-a îngrijit de oameni atât pe plan bisericesc, dar şi în plan trupesc, el zidind acest spital”, a menţionat protoiereul Ştefan Muşat, în alocuţiunea sa către credincioşi.
După ce s-au închinat în faţa moaştelor, creştinii au participat la Slujba Vecerniei, a Litiei, dar şi la Acatistul Sf. Gheorghe. Astăzi se vor oficia, de la ora 8.00, mai multe slujbe religioase: Ceasurile, Utrenia, Sfânta Liturghie, precum şi Acatistul Sf. Gheorghe, iar seara, de la ora 17.00, vor avea loc slujba Pavecerniţei Mari, a Litiei şi Acatistul Sf. Gheorghe. Mâine – ziua de prăznuire a Sfântului Gheorghe, Purtătorul de Biruinţă – vor fi oficiate noi slujbe religioase, începând cu ora 8.00, acestea fiind urmate de un parastas pentru Gheorghe Boldescu. Tot mâine, la ora 11.30, va avea loc sfinţirea Centrului educaţional–social ,,Sfântul Gheorghe Nou’’, ridicat în curtea bisericii, iar, după-amiază, sfintele moaşte se vor întoarce la Bucureşti.
Ana MAXIM