Lucrătorii compartimentului „Diverse-înşelăciuni” din cadrul Poliției Municipiului Ploiești au efectuat cercetări în mai multe dosare penale privind înşelăciuni comise prin modul de operare „câştiguri premii” la diferite concursuri, stabilind următoarele:
În perioada 29.08.2012-23.11.2012, un suspect a ridicat diferite sume de bani trimise pe numele său de către mai multe persoane, iar, ulterior, a solicitat şi primit ajutorul altor doi suspecți (care cunoşteau provenienţa banilor şi au primit şi ei o parte din aceştia) pentru a face acest lucru. Sumele de bani respective fuseseră trimise de persoanele vătămate după ce acestea au fost induse în eroare de doi dintre suspecți,care, prezentându-se ca angajaţi ai unei societăți de telefonie şi respectiv, ai unei unități bancare, sub pretextul câştigării unui premiu în valoare de 20 000 Euro, le-au determinat să depună sume de bani cuprinse între 220 şi 11.800 lei, sume ce reprezentau presupuse comisioane pentru intrarea în posesia aşa-zisului premiu.
Valoarea totală a prejudiciului cauzat persoanelor vătămate menţionate este de 28.420 lei.
Documentarea activităţii infracţionale a susupecților a început ca urmare a sesizărilor depuse de șapte părţile vătămate, toate din Ploieşti,ulterior fiind identificat un număr mult mai mare de persoane vătămate care domiciliază în diferite localităţi din ţară, respectiv încă 36, victime ale infracţiunii de înşelăciune în modalitatea descrisă, însă numai 5 au depus plângeri la unităţile de poliţie de la domiciliu.
La data de 10.04.2013 o echipă din cadrul Biroului de Investigaţii Criminale s-a deplasat în mun.Iaşi, ocazie cu care au fost depistaţi doi dintre susupecți, care au fost conduşi la sediul Poliţiei Municipiului Ploieşti pentru cercetări.
Faţă de cei doi s-a luat măsura reţinerii pe bază de ordonanţă şi urmează a fi prezentaţi Judecătoriei Ploieşti cu propunere de arestare preventivă.
Deasemenea, faţă de un alt suspect se va propunere emiterea mandatului de arestare preventivă pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la înşelăciune în formă continuată.