In ultima vreme, cetateni din mai multe judete, intre care figureaza si Prahova, manifesta un interes in continua crestere in ceea ce priveste demararea unor afaceri in domeniul agriculturii. Un argument in acest sens il reprezinta si ultima sesiune a Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP), deschisa in perioada 26 noiembrie 2012 – 1 martie 2013, pentru finantarea proiectelor aferente Masurii 121 („Modernizarea expoatatiilor agricole”) si a Masurii 123 („Cresterea valorii adaugate a produselor agricole si forestiere”). Astfel, in cazul celor doua masuri, au fost depuse nu mai putin de 783 de cereri de finantare nerambursabila in valoare totala de 338,2 milioane de euro, respectiv cu 108 milioane de euro peste suma alocata de Ministerul Agriculturii. In acest context, beneficiarii subventiei vor fi decisi in functie de punctajele obtinute de fiecare proiect in parte, incepand de la cel mai mare punctaj pana la limita fondurilor alocate, respectiv 230 milioane de euro.
Prin proiectele depuse in cadrul Masurii 121, de pilda, cei mai multi solicitanti de fonduri europene nerambursabile doresc, pe de o parte, infiintarea de ferme vegetale, ferme de vaci, capre, curcani, gaste sau gaini ouatoare, iar pe de alta parte, pentru dotarea fermelor existente cu utilaje si masini agricole performante. Alte proiecte vizeaza achizitionarea sistemelor de irigatii, infiintarea unor sere de legume, capsuni, precum si a unor plantatii de catina, ciresi, nuci, pruni, coacazi, afine s.a.
De cealalta parte, cei 156 de potentiali investitori care au depus proiecte conform Masurii 123 solicita subventii europene in scopul construirii unor fabrici de produse lactate, sucuri, conserve, unitati de procesare a mierii, precum si infiintarea unor depozite pentru pastrarea, in conditii optime, a cerealelor sau a legumelor si fructelor.
C. DUMITRU