Premierul Victor Ponta a trimis ieri dimineaţă la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), în calitate de ministru interimar la Justiţie, propunerile pentru şefii Parchetelor, se arată într-un comunicat al Guvernului. Astfel, pentru funcţia de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a fost propus Tiberiu Niţu, iar pentru funcţia de procuror şef al DNA a fost propusă Laura Codruţa Kovesi.
Dimitrie Bogdan Licu este propunerea ministrului Justiţiei pentru funcţia de prim adjunct al procurorului general al Parchetului, iar Codruţ Olaru a fost propus pentru funcţia de adjunct al procurorului general al Parchetului de pe lângă ÎCCJ. Alina Mihaela Bica a fost propusă pentru funcţia de procuror şef al DIICOT, iar pentru funcţia de adjunct al procurorului şef al DIICOT a fost propusă Elena Giorgiana Hosu. Premierul Victor Ponta a declarat, în timpul şedinţei de guvern de ieri, comentând scrisoarea adresată CSM în care face propunerile la parchete, că nu a putut “asista pasiv” după ce a constatat că Daniel Morar, procuror general şi membru în comisia de procurori a CSM, deţine un “monopol absolut şi discreţionar”.
“Am constatat două lucruri extrem de grave. Unul, nu mai avem procuror general numit în mod legal, care e o mare problemă de stabilitate a sistemului judiciar. În al doilea rând, am constatat după o discuţie zic eu civilizată la CSM, că Parchetul a devenit moşia domnului Morar şi că dânsul spune pe cine numeşte, cum numeşte, şi practic constatăm un monopol în România care aparţine acestuia. Nu pot să asist pasiv la aceste lucruri. În baza legii aflate în vigoare am făcut şase propuneri pentru funcţiile de conducere iar CSM trebuie să se întâlnească să dea aviz. Dar nu cred că putem accepta ca o singură persoană să încalce sau să rescrie legea ca să îşi păstreze un monopol. Acţiunea mea de astăzi (n.n. – ieri) este în acest sens, cred că am făcut ce este bine pentru Guvern pentru stabilitate politică, stabilitatea a sistemului de justiţie,” le-a spus Ponta miniştrilor, în prezenţa presei.
Crin Antonescu, a declarat, ieri, că PNL nu e de acord cu nominalizarea Codruţei Kovesi la DNA, şi că pentru prima dată de când există USL premierul nu i-a consultat pe liberali, ci doar le-a comunicat decizia, de care liberalii se despart fundamental, dar care nu înseamnă ruperea USL.
“Nu suntem parte, nu suntem de acord, nu putem fi de acord cu o înţelegere politică făcută cu Traian Băsescu, prin care să se împartă aceste poziţii. Nu suntem de acord, nu putem fi de acord cu propunerea lui Kovesi, conducător şase ani la Parchetul General în ceea ce numim regimul Băsescu”, a declarat Antonescu. El a spus că premierul Victor Ponta, în calitate de ministru interimar al Justiţiei, a luat această decizie fără a se consulta cu liberalii, pentru prima dată de la înfiinţarea USL.
“Această decizie luată de premier în calitate de ministru interimar la Justiţie este o decizie pe care a luat-o, şi asupra căreia pentru prima dată de la înfiinţarea USL, nu ne-am consultat şi doar ne-a comunicat şi asupra căreia, tot pentru prima dată de la înfiinţarea USL, ne despărţim fundamental”, a afirmat preşedintele PNL. El a precizat că aceasta nu înseamnă ruperea USL.
Candidaţii la funcţiile de conducere din cadrul Ministerului Public vor fi intervievaţi la sfârşitul lunii mai, potrivit calendarului pentru examinarea propunerilor, stabilit ieri de Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Secţia pentru procurori a CSM a avut pe ordinea de zi a şedinţei de ieri, printre altele, stabilirea calendarului pentru examinarea propunerilor pentru numirea în funcţiile de conducere din cadrul Ministerului Public.
Potrivit calendarului astfel stabilit, în perioada 3 – 30 aprilie, vor fi solicitate documentele ce trebuie să însoţească toate candidaturile după care vor fi procesate aceste documente. Ulterior, până în 21 mai, vor fi puse în dezbatere publică proiectele de management ale candidaţilor şi vor fi făcute verificări asupra celor înscrişi în cursa pentru funcţiile de conducere. Între 21 şi 28 mai, vor fi analizate rezultatele demersului anterior (dezbatere publică a proiectelor şi verificarea candidaţilor), iar în zilele de 28, 29 şi 30 mai va avea loc intervievarea candidaţilor. Avizele CSM vor fi transmise Ministerului Justiţiei la 3 iunie.