Mâine, jandarmii ploieşteni vor marca împlinirea a 163 de ani de la înfiinţarea acestui serviciu. În context, în cursul acestei săptămâni, reprezentanţi ai Inspectoratului de Jandarmi Judeţean (IJJ) Prahova şi-au anunţat prezenţa în mai multe şcoli ploieştene, pentru a explica elevilor ce presupune meseria de jandarm.
Prezenţa angajaţilor de la IJJ Prahova în instituţiile de învăţământ ploieştene se derulează sub genericul “Jandarm pentru o zi”.
De asemenea, în cadrul manifestărilor organizate în cursul acestei săptămâni în instituţiile ploieştene, sunt programate exerciţii demonstrative de karate, de intervenţii pentru restabilirea ordinii publice, exerciţii cu câini de serviciu ş.a.m.d. Totodată, programul manifestărilor mai include şi trei ateliere, în cadrul cărora sunt expuse materialele ce sunt folosite în zona montană sau pentru asigurarea şi restabilirea ordinii publice, precum şi armamentul din dotare. În cadrul acestor activităţi, câţiva elevi ploieşteni vor petrece câteva ore alături de jandarmi atât în echipajele care patrulează prin oraş, cât şi la sediul IJJ Prahova.
Mâine se împlinesc 163 de ani de când domnitorul Moldovei, Grigore Alexandru Ghica, a reformat “Ordinul Slujitoresc”, transformându-l în „Corp de jandarmi” – “o instituţie necesară deopotrivă asigurării libertăţilor cetăţeneşti şi a ordinii de stat” – prin semnarea „Ofisului Ordinului Domnesc” care promulga Anaforaua Divanului Obştesc al Moldovei.
(F.T.)