Centrul INFOTRAFIC al Poliţiei Române informează că, la această oră, în mai multe judeţe din Muntenia şi Moldova traficul rutier se desfăşoară în condiţii de iarnă, însă nu sunt anunţate drumuri naţionale sau autostrăzi cu circulaţia întreruptă din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile. Se acţionează cu utilaje de deszăpezire şi împrăştiere a materialului antiderapant. Le recomandăm conducătorilor auto să circule cu viteză redusă şi să mărească distanţa în mers între autovehicule.
În judeţeul Covasna este restricţionată circulaţia autovehiculelor cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone pe DN11B Cozmeni – Târgu Secuiesc, în vederea facilitării intervenţiei utilajelor de deszăpezire. Autovehiculele grele au fost deviate pe ruta DN12 Cozmeni – Sfântu Gheorghe, DN11 Sfântu Gheorghe – Târgu Secuiesc. În scurt timp traficul greu va fi reluat pe acest drum.
Amintim, de asemenea, că din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile existente pe teritoriul Ungariei, autorităţile maghiare au restricţionat intrarea pe teritoriul naţional a vehiculelor cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone, prin punctele de trecere a frontierei cu România. Sunt exceptate autocamioanele înmatriculate în Ungaria care au ca destinaţie această țară şi cele care transportă animale vii sau mărfuri perisabile şi nu se deplasează spre autostrada M7.
Pentru siguranţa conducătorilor autovehiculelor de tonaj şi evitarea blocajelor de trafic, în zona adiacentă frontierei, Poliţia Română le solicită acestora să oprească în parcările special amenajate pe traseele de deplasare.
Precizăm, totodată, că Poliţia Rutieră a luat deja măsura stocării autovehiculelor din categoria amintită în aceste parcări. Dată fiind starea de fapt existentă, rugăm conducătorii autovehiculelor grele să respecte cu stricteţe indicaţiile poliţiştilor care acţionează în trafic.
În judeţul Arad, coloanele de autotrenuri care aşteaptă ridicarea restricţiei de circulaţie la Vama Nădlac au fost fragmentate de poliţiştii rutieri pentru a nu fi afectat traficul uşor. În total, acestea măsoară în jur de nouă kilometri. În judeţul Bihor, la intrarea în Vama Borş, coloana de autotrenuri se întinde pe aproape doi kilometri.
Administraţia Naţională de Meteorologie a actualizat mesajul de atenţionare cu cod galben. Astfel, în intervalul 26 martie, ora 11 – 26 martie, ora 20, va mai ninge în estul Olteniei, în Muntenia, Dobrogea şi sudul Moldovei. În sud-est vântul va depăşi la rafală 50-60 km/h, viscolind local zăpada. Notă: În intervalul 26 martie, ora 20 şi până în noaptea de miercuri spre joi, 27/28 martie, vor mai fi precipitaţii, predominant ninsori, în majoritatea regiunilor, inclusiv în zona capitalei, dar în general liniştite şi slabe cantitativ (a se consulta site-ul www.meteoromania.ro/anm/?page_id=92). Îi sfătuim pe conducătorii auto să evite deplasările în zonele aflate sub incidența atenţionării. În cazul în care călătoriile nu pot fi amânate, le recomandăm să nu pornească la drum dacă nu au autovehiculele echipate corespunzător pentru circulaţia în condiţii de iarnă.
Pietonilor sunt sfătuiți să se angajeze în traversare doar prin locurile marcate şi numai atunci când sunt siguri că autovehiculele pot opri în timp util.