* Pe piaţă se găsesc multe tipuri de fructe şi de legume deshidratate şi congelate, pe lângă variantele proaspete. Fructele uscate (stafide, afine, curmale, merişor, goji etc.) sunt bogate în fibre, vitamine, minerale, carbohidraţi şi sunt o bună sursă de energie, datorită conţinutului de zaharoză, fructoză şi de glucoză. Să nu confundaţi, însă, fructele uscate cu cele confiate. Primele se obţin prin deshidratare, iar cele confiate – prin îmbibare cu melasă sau cu soluţie de glucoză. Uneori numărul caloriilor pe care le conţin fructele deshidratate e de două ori mai mare decât în cazul versiunii proaspete. De aceea, porţia recomandată este de 30-50 g pe zi. Fructele uscate îşi pierd o parte din valoarea lor nutritivă în timpul procesului de uscare, dar specialiştii în nutriţie au constatat că antioxidanţii nu sunt afectaţi la fel de mult, iar conţinutul de fibre şi de fier rămâne acelaşi.
________________________
* Mulţi cercetători care vor să afle secretele unei vieţi lungi şi sănătoase se îndreaptă spre locuitorii insulei Ikeria, din Grecia, care sunt printre cei mai longevivi din lume. O ultimă descoperire a specialiştilor care cercetau bolile cardiovasculare indică faptul că o ceaşcă de cafea grecească fiartă ar putea fi cheia sănătăţii locuitorilor acestei insule. Numai 0,1% dintre europeni ajung la vârsta de 90 de ani, în timp ce în insula grecească Ikeria, procentul ajunge la 1%. Este una dintre cele mai ridicate rate ale longevităţii în toată lumea – iar locuitorii insulei, pe lângă faptul că trăiesc mult, sunt şi sănătoşi pentru perioade lungi de timp. Gerasimos Siasos, profesor la Universitatea Athens Medical School, din Grecia, a studiat 71 de femei şi 71 de bărbaţi care locuiau pe această insulă. “Majoritatea consumau cafea fiartă la ibric, care e bogată în polifenoli şi antioxidanţi şi conţine numai o cantitate moderată de cofeină. Aceasta pare să aibă beneficii mai mari decât restul cafelelor. Protejează mai ales de boli cardiovasculare, dar şi de cancer”, susţin cercetătorii, scrie DoctorulZilei.ro.
________________________
* Aţi reuşit să scăpaţi de răceală, dar tusea încă vă chinuie? Medicii susţin că este normal să continuaţi să tuşiţi până la două săptămâni post-răceală, deoarece organismul elimină astfel secreţiile şi mucusul care s-au acumulat pe căile respiratorii. “Tusea are un scop important. Acesta este modul organismului de a împiedica viruşii şi bacteriile să ajungă la plămâni în timpul bolii. Din păcate, acest simptom supărător poate persista până la 18 zile post-răceală. Dacă după trei săptămâni, pacienţii continuă să tuşească trebuie să consulte medicul de familie pentru că tusea poate avea alte cauze ascunse”, a declarat profesorul Ron Eccles de la Universitatea din Cardiff.














