De luni, Mihai Terecoasa se intoarce pe postul de director executiv al DSVSA Prahova, dupa ce acesta fusese demis din functie, in urma declaratiilor – confirmate, de altfel, de catre conducerea ANSVSA – ca analizele au stabilit ca in carnea de mici de la Ploiesti au fost gasite urme de ADN de cal.
Potrivit unui comunicat de presă a ANSVSA, în urma unui control oficial de piaţă efectuat de către inspectorii DSVSA Bucureşti la un operator economic, au fost prelevate probe din produsul “Mici extra”, probe trimise spre analiză la Institutul de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară în vederea identificării speciei de provenienţă a cărnii. Probele au avut rezultat pozitiv pentru ADN specific cal.
Ca urmare, Punctul de contact al DSVSA Bucureşti notifică SRAAF în data de 14 martie 2013, iniţiindu-se astfel o notificare de alertă.
Urmare a trasabilităţii iniţiale efectuate de către inspectorii DSVSA şi transmisă prin SRAAF, s-au constatat următoarele:
• conform listei de distribuţie, sunt implicate 36 judeţe
• este incriminat un singur lot
• produsul provine de la societatea SC NICOLIN SRL, Ploieşti, Prahova
• la nivel naţional au fost iniţiate proceduri de reţinere oficială, precum şi de retragere a produselor din comerţ, în conformitate cu legislaţia în vigoare, sub supravegherea şi monitorizarea inspectorilor DSVSA de la nivelul judeţelor implicate în notificare.
În data de 18 martie, alerta a fost finalizată cu următoarele date: din 1.920 caserole a 800g, au fost vândute către consumatorul final un număr de 1.358 bucăţi, restul (562) fiind sechestrate şi distruse.