• Pretul unei fote poate ajunge si la 1000 de lei
Localnicele din Breaza duc, mai departe, traditia realizarii costumelor populare, ce dateaza de cel putin 500 de ani. Sute de ii, fote, brauri, marame, camasi sau pantaloni barbatesti (itari) de diverse modele sunt lucrate manual, in fiecare an, de catre femei care detin statut de mester popular, pentru Centrul Cultural “Ion Manolescu” din orasul prahovean. Costumele sunt comandate de institutii de cultura din toata tara, pentru ansambluri de dans si grupuri vocale. Institutia angajeaza anual 30-40 de femei cu talent in ceea ce priveste crearea de broderii si tesutul fotelor si al braurilor, dar numarul localnicelor care au inca aceasta ocupatie este mai mare.
“Acum sunt in lucru zece costume populare care vor ajunge la Centrul Cultural din Plopeni. In fiecare an primim comenzi din judet, dar si din alte zone ale tarii. Am trimis costume in Dolj, Tulcea, Arges, Bucuresti, Brasov, Buzau. Noi le asiguram femeilor care lucreaza manual aceste costume toate materialele necesare si le platim doar manopera. O singura ie se realizeaza in trei- patru saptamani, in functie de complexitatea ei. Cu banii primiti pentru imbracamintea traditionala realizata de femeile din localitate reusim sa strangem, in fiecare an, aproximativ 50.000 de lei”, ne-a precizat Alexandru Cazan, directorul Centrului Cultural “Ion Manolescu”. Femeile din oras lucreaza din pasiune si din dorinta de a nu se pierde traditia, pentru ca banii primiti nu sunt foarte multi. Unele dintre ele au reusit sa transmita traditia catre fiice, nurori si nepoate.
Maria Hancu Baltatu va implini, curand, 70 de ani si vine aproape zilnic la Centrul Cultural din Breaza pentru a tese fote si brauri la cele doua razboaie de tesut detinute de institutia de cultura. De sase ani lucreaza aici, dar aproape toata viata a avut aceasta indeletnicire. A invatat sa foloseasca razboiul la varsta de zece ani, in casa parinteasca din Moldova. In fiecare zi de lucru are un ajutor de nadejde : sotul sau, in varsta de 72 de ani, care ii pregateste firele pentru urzeala. Maria spune ca nu ar avea rabdare sa mai invete pe cineva aceasta meserie ce nu e deloc usoara si presupune multa rabdare. Este pasionata, insa, de ceea ce face si considera ca mestesugul tesutului la razboi reprezinta “un dar de la Dumnezeu“, dupa cum ea insasi ne-a marturisit. Preturile costumelor populare vandute de Centrul Cultural sunt diverse, in functie de modelele lucrate de artistii populari. De exemplu, o fota costa minimum 170 de lei, dar poate ajunge si la 700 de lei sau chiar la 1000 de lei, in functie de complexitatea modelelor, un brau costa intre 39 de lei si 48 de lei, o ie cu maneca lunga – intre 250 de lei si 300 de lei, o subfusta – 130 de lei, o marama – minimum 130 de lei, iar o camasa barbateasca ajunge si la pretul de 200 de lei.
Ana-Maria MAXIM