Ospatarii, cameristele si bucatarii schimba Valea Prahovei cu Spania si Italia

Mai multe hoteluri din statiunile Sinaia, Busteni si Azuga se dau de ceasul mortii, in perioada aceasta, ca sa angajeze personal de servire. Chiar daca pare ciudat, tinand cont ca suntem in plin sezon de iarna, deci in mod logic exista clienti pentru unitatile de cazare din statiunile montane, ospatarii, cameristele si bucatarii parasesc actualele locuri de munca, in favoarea unora mai bine platite. Ei nu mai agreeaza contractele care li se ofera in tara si se orienteaza catre slujbe similare, dar in Spania, Italia sau chiar zone mai exotice, precum Emiratele Unite. Si este normal, de vreme ce, in medie, salariile oferite de patronii romani se invart in jurul sumei de 5 milioane de lei. Prea putin pentru un ospatar care, in strainatate, este platit cu 600-700 de euro, pentru un bucatar – care poate castiga pana la 900 de euro sau pentru o camerista – care obtine usor 500 de euro. Asta in primul an. Pentru ca daca se dovedesc seriosi si li se prelungesc contractele, anul urmator veniturile lunare le-ar putea fi saltate pana la 1.000 de euro.
Un motiv in plus pentru ca patronii marilor hoteluri din Prahova sa se gandeasca de doua ori cand negociaza cu angajatii acordarea unor drepturi salariale. Nu de alta, dar profiturile uriase sunt obtinute si datorita personalului care presteaza servicii.
Iulian MAXIM