„Cu cateva decenii in urma, in Halele Centrale existau boxe speciale pentru vanzarea carnii de cal”
Izbucnit in urma cu circa doua saptamani, in Marea Britanie, scandalul european al carnii de cal – etichetata si vanduta ca fiind carne de vita – este departe de a se fi incheiat. Mai nou, astfel de cazuri au fost depistate in magazine din Slovenia, Polonia si Germania. Precum se stie, in acest scandal a fost atrasa – si Romania care, la capitolul carne de cal exportata, ocupa locul V in Europa, dupa Belgia, Polonia, Franta si Olanda. Pentru mai multe informatii legate de consumul carnii de cal in tara noastra, ne-am adresat directorului Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Prahova, dr. Mihai Terecoasa.
– Care sunt principalele calitati ale carnii de cal, pe care unii o considera drept o… delicatesa?
– Carnea de cal este admisa consumului uman cu conditia ca sacrificarea animalului sa fie efectuata in unitati (abatoare) autorizate sanitar-veterinar, iar carnea sa poarte marca de sanatate (stampila ovala). De asemenea, la livrarea carnii din abator, aceasta trebuie sa fie insotita de certificatul de sanatate publica veterinara. Carnea de cal este considerata de unii consumatori ca fiind o delicatesa nu doar pentru aroma dulceaga ci, mai ales, datorita procentului crescut de proteina (aproximativ 21 la suta) si a procentului foarte scazut de grasime (circa 3 la suta). De aici rezulta si o alta calitate: continutul redus al colesterolului. Astfel, la 100 grame carne de cal, acesta este de circa trei ori mai mic decat in cazul carnii de porc.
– Pentru romani, consumul de carne de cal reprezinta o traditie sau este ceva sporadic?
– In Romania, carnea de cal poate fi comercializata in unitatile de vanzare cu amanuntul, cu conditia de a fi informat cetateanul, iar carnea sa poata fi identificata printr-o etichetare corespunzatoare. Romanii consuma carne de cal in mod sporadic, de regula, sub forma de preparate alimentare care contin si carne de cal. Cu aproximativ 40 de ani in urma, de exemplu, in Halele Centrale din Ploiesti existau boxe speciale, in care se comercializa numai carne de cal. Insa, acele boxe aveau afisat, la loc vizibil, inscriptia: „Macelarie carne de cal”.
– Cum poate diferentia un consumator neavizat carnea de cal fata de cea de vita, pentru a nu fi pacalit de un vanzator necinstit?
– In primul rand, la carnea in carcasa exista diferente vizibile intre oasele de cal si cele de vita, in cazul aceleiasi regiuni anatomice. In al doilea rand, culoarea carnii de cal este rosu brun, cu reflexe albastrui metalice, pe cand carnea de vita are culoarea rosu deschis – la tineret si rosu visiniu – la animalele adulte. Apoi, grasimea la carnea de cal are culoarea galben auriu cu aspect uleios, iar la carnea de vita grasimea este de culoare alb-galbui. In sfarsit, fibra musculara la carnea de cal este grosiera, pe cand la bovina aceasta are o consistenta mai redusa, in functie de varsta.
– In ce situatii, poate prezenta pericol pentru sanatatea consumatorilor carnea de cal?
– Doar in urmatoarele cazuri: cand carnea nu a fost verificata sanitar-veterinar, inclusiv prin examenele pentru depistarea trichinelozei; cand animalul a fost sacrificat in unitati neautorizate sanitar-veterinar; in situatia in care nu au fost respectate conditiile de igiena la locul de sacrificare a cabalinelor.
D. CONSTANTIN














