Ieri, eminentul muzicolog si prof.univ.dr. Octavian Lazar Cosma, membru corespondent al Academiei Romane, a implinit 80 de ani.
A vazut lumina zilei in data de 15 februarie 1933, pe stravechiul pamant romanesc din Transilvania, in comuna Treznea din jud.Salaj.
Studiile muzicale incepute la Liceul Pedagogic din stravechea cetate a scolii, stiintei si culturii transilvanene, orasul Blaj (1948-1951), au fost continuate, cu brio, la Conservatorul de Muzica din Cluj-Napoca, cu vestitii compozitori si profesori Tudor Jarga, Liviu Comes, Gheorghe Merisescu, Ioan R. Nicola s.a. In perioada 1954-1959 a studiat la prestigiosul Conservator de Muzica N.A.Rimski-Korsakov din Sankt-Petersburg. Aici a beneficiat de indrumarea unor muzicieni de renume: Mihail Semionovici Druskin (muzicologie, istoria muzicii), D.A. Dimitriev (polifonie), A.G. Snitke (forme muzicale), N.G. Ivanov (armonie), Boris Sahin si R. Furst (pian), Rubtov (folclor) etc.
Preocupat in mod permanent de perfectionarea pregatirii sale de specialitate, in anul 1972 a sustinut teza de doctorat la Conservatorul de Muzica „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, cu tema „Oedipul enescian”.
In anul 1959, revenind in tara dupa stralucitele studii la Conservatorul din Sankt-Petersburg, tanarul muzician a fost numit in functia de consilier si referent de creatie la Directia Muzicii din Ministerul Culturii (pana in 1963) si, in acelasi timp, a ocupat prin concurs functia de asistent universitar la Conservatorul de Muzica din Bucuresti. Pe parcurs a promovat, cu succes, intreaga ierarhie universitara, din anul 1978 in functia de profesor-sef de catedra la sectia de istoria muzicii si muzicologie.
Apreciindu-i pregatirea de specialitate, in anul 1963, Uniunea Compozitorilor si Muzicologilor din Romania l-a ales in functia de secretar al Sectiei de Critica si Muzicologie, iar in anul 1993 a devenit vicepresedinte al Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor din Romania si ulterior, pana in anul 2010, a fost presedinte al acesteia. In acest context, in anul 1990 a fost ales si redactor sef al revistei „Muzica” din Bucuresti-publicatie reprezentativa pentru intreaga obste a muzicienilor romani.
Timp de peste o jumatate de veac, ilustrul om de stiinta muzicala s-a afirmat solid in viata artistica de peste hotare, semnand sute de articole, recenzii, cronici, eseuri, note de calatorie etc. care au vazut lumina tiparului in revistele de specialitate din tara: Muzica, Studii de Muzicologie, Actualitatea muzicala, Probleme de muzica, Tribuna, Contemporanul etc., dar si de peste hotare (Sofia, Moscova, SUA s.a). A sustinut numeroase conferinte, prelegeri, concerte-lectii, comunicari stiintifice la simpozioane si congrese din tara si strainatate: Praga, Sofia, Moscova, Berlin, Bagdad, New York, Oslo, Budapesta, Roma etc.
A intreprins, cu succes, studii de documentare in tari cu vechi traditii muzicale: Germania, Elvetia, Franta, Austria, URSS, Ungaria, Polonia, SUA, Cehoslovacia, Norvegia, Danemarca, Bulgaria etc.
In paralel cu prodigioasa sa activitate didactica si de conducere a sectiilor din cadrul Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor din Romania, iar in ultimele doua decenii in calitate de vicepresedinte si presedinte UCMR, maestrul Octavian Lazar Cosma s-a dedicat cu intreaga sa capacitate de munca cercetarii fenomenului muzical romanesc, reusind sa publice exceptionale volume in editura de specialitate a UCMR. Iata numai cateva titluri: Opera romaneasca (vol.I,II)-lucrare distinsa cu Premiul Academiei Romane; Conservatorul „Ciprian Porumbescu”-100 de ani de la infiintare (1864-1964); Oedipul enescian (1967); Curs de Istoria muzicii romanesti.Principii fundamentale vol.I, II-in colaborare; Hronicul muzicii romanesti 9 volume (1973-1991); Universul muzicii romanesti. Uniunea Compozitorilor si Muzicologilor din Romania 1920-1995 (1995); Simfonicile Radiodifuziunii Romane (1999); Hronicul operelor din Bucuresti si Cluj Napoca (2003-2010); Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti la 140 de ani: vol.I (1864-1904)-2004, vol.II (1904-1945)-2008, vol.III (1945-1974)-2010.
Acestor importante opere de exceptie pentru istoria muzicii romanesti si cultura romana li se aduga zeci de articole si studii publicate in tara si strainatate, unanim apreciate atat de presa de profil dar si de forurile de conducere din tarile respective.
Pentru intreaga sa activitate-didactica, de cercetare stiintifica si de conducere a muzicienilor romani – ilustrul om de stiinta a fost distins cu importante ordine si medalii ale statului roman, cu patru premii din partea Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor, iar in anul 2011, cel mai inalt for stiintific si cultural al tarii, Academia Romana, l-a ales membru corespondent. Din anul 1969, face parte din Societatea Americana de Muzicologie.
Maestrul Octavian Lazar Cosma a fost permanent legat si de viata muzicala din judetul Prahova, colaborand cu semnatarul acestor modeste randuri inca din perioada cand lucra in cadrul Directiei Muzicii din Ministerul Culturii (1959-1963), dar si pe parcurs, pentru sprijinirea activitatii filarmonicii ploiestene si a intregii miscari muzicale din aceasta zona. A participat direct la o seama de manifestari culturale si muzicale ce au avut loc in cadrul cursurilor Universitatii populare de vara „Nicolae Iorga”din Valenii de Munte si la Zilele Culturii “Tezaur Prahovean” (pana in 1997), la dezvelirea placilor omagiale Ioan si Nelu Danielescu (dec.1996), la Centenarul Paul Constantinescu (30 iunie 2009) etc.
Cu prilejul aniversarii zilei sale de nastere, colectivul Muzeului Memorial „Paul Constantinescu” si Cenaclul muzical „Paul Constantinescu” ii adreseaza cele mai sincere si calduroase felicitari, urari de sanatate deplina si multa putere de munca pentru a realiza noi opere de valoare in domeniul muzicologiei si criticii muzicale.
Prof. dr. Al. I. BADULESCU