Pompierii au alergat de 18 ori in judet sa stinga miristile incendiate de oameni
In cursul zilei de sambata, 28 ianuarie, pompierii au fost solicitati pentru a interveni in sase situatii, pentru ca a doua zi, duminica, numarul interventiilor sa se dubleze, ajungand la 12. Peste 20 de masini au fost deplasate la Baicoi, Blejoi, Baltesti, Gura Vadului, Plopu, Inotesti, Valea Calugareasca si alte localitati de pe raza judetului. Motivul: incendiile izbucnite in zonele amintite. Dupa cum ne-a precizat colonelul Marian Burloi, inspectorul sef in cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Prahova „cauza cea mai probabila este actiunea de igienizare vegetala care a fost inceputa de catre locuitori din zonele de ses si colinare, la care se adauga si neglijenta, fiindca odata ce-a dat foc la miriste, omul nu a mai supravegheat locul, considerand ca se va stinge asa, de la sine”. In zona Urlati, de exemplu, pompierii au fost nevoiti sa intervina fiindca proprietarul daduse foc la … vie, pentru a face loc altei culturi pe terenul cu pricina.
Nu putine au fost cazurile in care angajatii Inspectoratului au fost nevoiti sa o ia „per pedes”, fiindca zonele erau greu accesibile. Interlocutorul nostru a tinut sa mentioneze ca, „in asemenea situatii, laudabila este atitudinea oamenilor din zonele afectate, care au sarit imediat in ajutorul pompierilor”. Nu in ultimul rand, a fost scos in evidenta aportul Serviciilor voluntare pentru situatii de urgenta de la schelele Baicoi si Boldesti, sau a celor din comuna Baltesti.
Marian Burloi a tinut sa avertizeze oamenii ca, atunci cand dau foc pe la miristi sau alte zone cu vegetatie, sa aiba la indemana si materialele pentru stingere (nisip, apa, lopeti s.a.m.d.). De asemenea, nu trebuie neglijat vantul. „Este indicat ca, atunci cand este curent, sa nu fie incepute astfel de actiuni, riscul ca incendiul sa ia proportii fiind destul de mare”.
Asadar, un final de saptamana fierbinte pentru pompierii prahoveni, care au fost solicitati, in numai doua zile, sa intervina in 18 situatii. Fenomenul nu este nou pentru lucratorii Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Prahova, care, si-n precedentii ani, in aceasta perioada, au fost solicitati pentru a interveni in cazuri similare. „Parca ar fi o regula – a mai conchis colonelul Burloi – in ceea ce priveste astfel de evenimente. Au loc sambata si duminica, cand este omul liber si, cu predilectie, dupa-amiaza spre seara”.
T.FLORIN