Infractorii nu se dau niciodata batuti, actionand cu o consecventa demna de o cauza mai buna. O demonstreaza si cerbicia de care dau dovada atunci cand isi cauta, aleg si, apoi, isi insala victimele. Acestea din urma sunt alese, de regula, dintre persoanele in varsta, care locuiesc singure. Escrocii le solicita, sub diferite pretexte – mintind, prin telefon, ca sunt cunoscuti sau chiar rude de-ale victimelor, aflate la ananghie – sume de bani, in regim de urgenta, pentru a-si rezolva necazurile. Astfel, profitand de naivitatea sau varsta inaintata, de impactul emotional ale celor pe care vor sa ii pacaleasca, uneori chiar reusesc.
Si acesti indivizi sunt, in acest an, in vizorul oamenilor legii de la IPJ Prahova. O demonstreaza cazul urmator. Zilele trecute, un barbat in varsta de 87 de ani, din Sinaia, a reclamat la politia din oras ca a fost sunat pe telefonul fix de catre un necunoscut, care l-a pacalit, prezentandu-se ca fiind nepotul sau. „Nepotul” i-a spus ca are o problema, pentru rezolvarea careia ii trebuie 3.000 de euro, si i-a cerut “unchiului” sa-i trimita banii printr-un serviciu de transfer bancar. Batranul i-a raspuns ca nu are in casa decat 6.000 de lei, si ca nu se poate deplasa pentru a efectua tranzactia. Escrocul i-a spus ca un… cunoscut de-al sau se va prezenta la domiciliul batranului pentru a primi banii. Intre timp, banuind ca nu este in regula ceva, batranul a sunat la Politia Sinaia. Oamenii legii au ajuns la domiciliul reclamantului, unde au gasit un individ, in varsta de 25 de ani, din Galati, care tocmai primise 6.000 de lei de la batran. Luat la intrebari, individul a dat din colt in colt. A reiesit ca nu avea niciun grad de rudenie cu victima, fiind, de fapt, un escroc. De asemenea, din cercetarile politistilor a mai reiesit ca suspectul s-a deplasat cu un taxi din Galati in Sinaia, pacalindu-l intr-o prima instanta, prin telefon, pe batran, sa-i dea 6.000 de lei !
In urma extinderii anchetei, a rezultat ca barbatul, domiciliat in Galati, este suspectat de implicarea in comiterea a sapte astfel de fapte in judetul Prahova, fiind, totodata, banuit ca a mai comis infractiuni similare si pe raza altor judete ! A fost retinut preventiv. Iar exemple cu astfel de escroci pot continua…
In acest context, comandantul Inspectoratului de Politie Judetean (IPJ) Prahova, comisar sef Viorel Dosaru, avertizeaza ca, pe fondul conditiilor socio-economice, multi borfasi incearca sa insele cetatenii. In astfel de cazuri, se recomanda cetatenilor sa nu dea curs invitatiilor de a trimite bani la adrese pe care nu le cunosc, persoanelor care se erijeaza in rude sau cunoscuti de-ai rudelor, SMS-urilor prin care sunt anuntati ca sunt fericitii castigatori ai unor premii, dar trebuie, in schimb, sa trimita, prin mandat, diverse sume de bani.
Seful politiei prahovene mai precizeaza: “Una dintre directiile noastre de actiune, si in acest an, este aceea de a intensifica activitatile de prevenire a infractionalitatii in judet, prin asigurarea unui parteneriat al politistilor cu societatea civila. Noi incercam sa ne facem datoria la standarde ridicate. Concomitent, insa, facem apel la cetateni sa fim ajutati, in masura posibilitatilor acestora. Una dintre cai este aceea de a ne sustine in munca noastra, sesizandu-ne ori de cate ori li se pare ceva suspect. In cazul unor evenimente precum acelea enumerate mai sus, sa nu ezite sa sune la “112″, pentru a le veni in ajutor. Este important sa constientizeze ca, in timp ce desfasuram activitati de prindere a infractorilor care pot fi prevenite printr-un minim de atentie, un semen de-al lor poate avea nevoie, intr-adevar, de un ajutor mai mare” .
(F.T.)