Peste 400 de infractori sunt cautati, in prezent, de catre oamenii legii de la Politia Transporturi Feroviare Ploiesti Sud, pentru furturi de la calea ferata care strabate Prahova. Dintre acestia, peste 250 au dat lovituri la sinele CFR in anul 2012, restul fiind cautati de catre politisti inca din anul 2011 sau chiar din 2010.
Comisarul Madalin Stroe, ofiter de investigatii la Politia Feroviara Ploiesti Sud, ne-a precizat: “Furtul de fier este fenomenul cu care ne confruntam de cativa ani, si care este in crestere. Au scazut, in anul 2012, comparativ cu 2011, ca numar, talhariile comise in trenuri si furturile de bagaje. Totodata, s-au inregistrat scaderi, anul trecut, comparativ cu anul 2011, si in ceea ce priveste furturile din vagoanele de marfa. In schimb, nu acelasi lucru se poate spune despre loviturile date la infrastructura de cale ferata. Coincidenta sau nu, acestea s-au intetit dupa ce SNCFR a renuntat sa mai reinnoiasca contractele cu firmele de paza. Pentru prinderea hotilor, Politia TF Ploiesti nu are cum sa posteze politisti intre statii. In schimb, deruleaza actiuni de prindere in flagrant a infractorilor. In perioada 25 decembrie 2012 – 7 ianuarie 2013, in paralel cu raziile desfasurate in gari si in trenuri, au fost supravegheate si punctele nevralgice de pe calea ferata. Trei hoti au fost prinsi in zona Podului Teleajen, cand incercau sa fure elemente de cale ferata. In timpul anului, suntem ajutati si de jandarmii prahoveni, care ne dubleaza munca, mai ales in actiuni de prindere in flagrant a infractorilor”.
In context, interlocutorul nostru ne-a mai spus: “ Totusi, in cazuistica politistilor de la Transporturi Feroviare Ploiesti nu s-au mai regasit, in anul 2012, furturi comise de angajati sau fosti angajati, care sustrageau elemente de infrastructura, cum s-a intamplat in anul 2009, si nici de cazuri in care oamenii legii sa fi fost nevoiti sa foloseasca armamentul din dotare pentru a-i prinde pe hoti – cum s-a intamplat in vara anului 2011. Raman, insa, o problema cei care distrug si fura instalatiile de semnalizare de la intrarea in statiile CFR. Dupa o astfel de lovitura, sute de trenuri au inregistrat, si in 2012, ore de intarziere, traficul feroviar fiind dat peste cap”.
Comisarul Madalin Stroe ne-a mai precizat: “ Cel putin in Prahova nu a fost semnalata, totusi, existenta gruparilor infractionale specializate in furturi de la infrastructura caii ferate. A existat o banuiala in vara anului trecut, in sensul ca ar fi actionat o retea la limita de cale ferata dintre Prahova si Ilfov – in zona Peris – insa cercetarile derulate ne-au convins ca nu era vorba despre asa ceva. Se poate vorbi, in schimb, despre grupuri alcatuite, de cele mai multe ori, din etnci romi”.
Fl. TANASESCU