* Daca veti reduce cantitatea de dulciuri, mai ales acum, in perioada Sarbatorilor, veti putea scapa de cateva kilograme
intr-un timp scurt. Nu e usor sa renuntati la acest obicei, dar exista cateva trucuri care va pot ajuta: * inlocuiti desertul cu fructe, un pahar de apa sau un ceai fara zahar. Dupa masa, rezistati zece minute fara ceva dulce. Cu timpul va veti obisnui si nu veti mai simti nevoia. * consumati alimente cu indice glicemic mic (contin glucide bune), cum ar fi fructe (mai putin bananele sau ananasul), paine, orez, paste integrale, linte, fasole alba, iaurt slab, ciocolata neagra. Acestea mentin nivelul stabil al glucozei din sange un timp mai indelungat.
* Leguminoasele sunt surse importante de fibre. De aceea, fasolea, mazarea sau lintea sunt aliatii nostri impotriva colesterolului si nu numai. Mazarea ajuta la protejarea sistemului osos, a inimii si a vaselor sanguine. Mai mult, ajuta la stabilizarea nivelului de zahar din sange. Daca va simtiti obositi, sau lipsiti de energie, o portie de mazare va repune pe picioare, garantat, gratie nutrientilor care produc energie.Lintea este foarte bogata in molibden, un metal care face parte din structura unor enzime folositoare organismului uman. Acesta arde grasimile sanguine, ajuta la formarea hemoglobinei sau imbunatateste metabolismul celular.
* Plecati in vacanta cu avionul? Sanatatea va poate fi serios afectata in timpul unui zbor de cateva ore. Infectii respiratorii, gastroenterite, tromboze, greata si tulburari de somn, acestea sunt principalele afectiuni favorizate de un zbor lung cu avionul. Bucatarii care gatesc mancarea din avion trebuie sa tina cont de factorii de stres din timpul zborului. Aerul uscat din avion distruge mucoasele protectoare ale organismului, favorizand patrunderea sau inmultirea unor bacterii deja existente. Iradierea este, de asemenea, o problema, un zbor de trei-patru ore dus-intors echivaland cu radiatiile absorbite in timpul unei radiografii toracice. Umiditatea scazuta din avion va poate usca excesiv caile respiratorii. In lipsa mucoasei care actioneaza ca o bariera pentru germeni, organismul este expus infectiilor respiratorii, gastroenteritelor si nu numai, scrie abcnews.go.com. Ca o masura de protectie, evitati sa va duceti mainile la ochi sau la nas prea des, mancati alimente bogate in antioxidanti (in aeroporturi gasiti diverse sortimente de iaurturi cu musli) si spalati-va cat de des pe maini.