Infractiuni fiscale descoperite de politisti
In perioada 15 -21 decembrie a.c., sub coordonarea Directiei de Investigare a Fraudelor din cadrul I.G.P.R., politistii formatiunilor de investigare a fraudelor au descoperit, in urma actiunilor si a controalelor desfasurate la nivel national, 59 de infractiuni. De comiterea acestora sunt suspectate 54 persoane, dintre care cinci au fost retinute.
Astfel, politistii au descoperit in ultima saptamana 21 de infractiuni de evaziune fiscala, opt delapidari, patru inselaciuni in relatiile comerciale, trei infractiuni privind falsul in inscrisuri s.a.m.d. De asemenea, opt persoane sunt cercetate in sase dosare penale complexe, faptele comise avand urmari deosebit de grave prin cuantumul prejudiciului sau al numarului mare de persoane implicate.
Suprafata agricola eligibila mai mare la plati !
„Cele 7, 013 milioane de hectare negociate de Romania in anul 2007 pentru a fi eligibile la plati nu mai corespund realitatii. Trebuie sa avem in vedere, pentru perioada urmatoare, o suprafata mult mai mare, conforma cu situatia actuala din tara noastra”, au declarat reprezentanti ai Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR). Acestia au mai precizat ca „atata vreme cat exista solicitari la plata pentru 9,7 milioane de hectare, trebuie sa revenim asupra acestei situatii, pentru ca, altfel, vom avea pierderi”.
Reprezentantii MADR sunt de parere ca statul roman va trebui sa negocieze astfel incat subventiile pe care fermierii romani le vor primi sa fie la un nivel apropiat cat mai mult de media europeana, mai devreme de anul 2020.
Tranzactiile comerciale, in atentia Guvernului
Guvernul Romaniei a aprobat recent un proiect de lege, co-initiat de Ministerul Justitiei, privind masurile pentru combaterea intarzierii la plata in tranzactiile comerciale. Proiectul pune la indemana operatorilor economici instrumente eficiente care sa asigure efectuarea la timp a platilor: un cuantum superior al dobanzii; termene de plata scurte; o lista a clauzelor abuzive si a criteriilor ce pot conduce la identificarea clauzelor abuzive in raport cu creditorul obligatiei de plata a pretului; implicarea organizatiilor guvernamentale in actiunile de promovare a drepturilor creditorilor, inclusiv prin acordarea dreptului de a introduce actiuni in justitie pentru apararea drepturilor si intereselor legitime ale membrilor lor etc.