Oricat de multe alte evenimente s-ar petrece in Romania, pe primul loc se situeaza tot cele din domeniul politic. Cine si de ce mai divorteaza; unde si cu cine a mai fost zarita vreo vedeta autohtona; cine si cat a mai slabit si ce cura a tinut; cine a mai falimentat ori si-a achitat ratele din banci pentru ca a avut spectacole in campania electorala etc. palesc in fata stirilor care incep intotdeauna cu un nume de lider politic sau denumire de partid.
Faptul ca situatia este asa si nu altfel o demonstreaza chiar realitatea din Romania, unde orice emisiune de stiri incepe si se termina, obligatoriu, cu un eveniment de pe scena politica autohtona.
Numai ca, aceasta realitate – ca politica a acaparat orice domeniu in ceea ce priveste importanta evenimentelor – nu ar trebui sa-i determine pe politicieni sa se umfle in pene ca, indiferent de ora, activitatea lor a devenit subiect fie al stirilor din jumatate in jumatate de ora, fie al dezbaterilor interminabile organizate in direct pana la ore tarzii in noapte. Ba, din contra, cei in cauza ar trebui sa-si priveasca altfel rolul lor in viata romanilor si n-ar fi rau daca acum, la un alt inceput de drum dupa alegerile parlamentare, ar putea incerca sa se schimbe. In ce fel si cum ?
In primul rand, in momentul in care se uita dimineata in oglinda, cei care fac parte dintr-o formatiune politica ar trebui sa se considere si ei, dincolo de toate, ca sunt oameni obisnuiti. Si anume ca au familie, copii, parinti, bunici, ca au si ei la randul lor probleme, inclusiv imprumuturi la banci etc.
In momentul in care un politician, in loc sa dea telefon lui X sau Z pentru a afla detalii despre cine si de ce s-a mai certat, tot de „dragul” politicii, ci mamei sau tatalui, bunicii sau bunicului pentru a-i intreba de sanatate, ori sotiei sau sotului pentru a vedea daca „ala mic” a luat „FB” pentru ca a stiut sa scrie perfect pe i mic de mana si I mare de tipar, atunci cu totul ar fi realitatea din Romania.
De asemenea, despre realitate din partea politicienilor s-ar mai putea vorbi si in cazul in care acestia ar fi la curent cu cat au mai crescut preturile la zarvaturile din piata, cat mai costa un litru de ulei, unul de lapte ori un kilogram de tacamuri de pui, pentru ca pretul unui pui intreg a atins de mult timp aproape 20 de lei!
Este greu de presupus insa ca politicienii vor putea sa intre in pielea unui roman obisnuit, deoarece, dupa cum se stie, bogatul niciodata nu-i crede saracului.
Cum, insa, in campania electorala, politicienii au demonstrat ca pot, intr-o luna, sa fie si altfel, respectiv ca le pasa de oameni, poate n-ar fi rau daca ar reusi sa-si pastreze si pe mai departe acest… obicei. Mai mult decat atat, ar trebui sa invete si faptul ca, desi aparent, politica inseamna totul, in realitate nu este tocmai asa. In realitate, si pe politicieni ii asteapta acasa o familie cu copii, parinti, bunici, probleme, rate la banci… Iar daca ei ar tine cont de toate aceste lucruri, poate nici domeniul politic nu s-ar mai afla in topul stirilor sau al emisiunilor informative!
Nicoleta DUMITRESCU