Desi a fost considerata, inclusiv de catre straini, o cladire de foarte mari proportii, fara sa se gaseasca neaparat si justificarea construirii ei, ironia sortii, Casa Poporului se dovedeste pentru alesii neamului abia iesiti castigatori mult prea mica!
La doua zile dupa organizarea scrutinului, cand nici nu s-a terminat bine numararea voturilor – unii dintre candidati avand in continuare insomnii pana la aflarea vestii oficiale daca vor mai prinde sau nu un mandat de deputat sau senator – deja se pune problema ca scaunele din Parlament vor fi mult mai putine decat alesii neamului.
Ieri, la Palatul Parlamentului a fost convocata o sedinta de urgenta pentru discutarea unei probleme considerata a fi „stringenta”, si care a aparut dupa alegeri: in sala de plen si in cele in care se desfasoara sedintele Parlamentului nu sunt suficiente scaune pentru alesii neamului. Motivul? Se pare ca noul Parlament va avea 80 de alesi in plus!
Prin urmare, pentru ca parlamentarii sa nu fie obligati sa stea fie in picioare, ori cate doi intr-o banca, s-a luat legatura cu arhitectul Palatului Parlamentului astfel incat, de urgenta, sa se gaseasca solutii ca deputatii si senatorii sa aiba toate conditiile la inceput de mandat.
Dupa cum s-a dat de inteles, ca sa nu se ajunga la contradictia in care Casa Poporului sa fie mult prea mica pentru alesii neamului, deja se fac tot felul de studii, ba pe calculator, ba pe planseta pentru a se vedea cum si in ce fel poate fi marit spatiul astfel incat fiecare parlamentar sa aiba propriul sau scaun, respectiv fotoliu.
Cat priveste procedura alegerii parlamentarilor, aceasta s-a dovedit a fi o chestiune atat de alambicata incat nici candidatii n-au reusit s-o inteleaga, daramite s-o explice! Cei care cauta, insa, eventuale raspunsuri, mai degraba le ocolesc, gasind tap ispasitor chiar legea care vizeaza modalitatea de alegere a parlamentarilor…
Cat priveste faptul ca, in urma cu ceva ani, a fost organizat un referendum prin care romanii au optat chiar pentru reducerea numarului de parlamentari, dupa cum se vede, acest „amanunt” a fost dat uitarii cu desavarsire! Cum, insa, de fiecare data cand este vorba despre reduceri – indiferent la ce – cineva tot are de castigat, si in cazul referendumului amintit, cineva se va vedea cu sacii (a se citi mandate de parlamentar) in caruta. Pentru ca marirea numarului de parlamentari este tot in favoarea partidelor, mai ales in cazul acelora care vor prinde mai multe mandate de parlamentari doar ca urmare a redistribuirii voturilor de la nivel national!
Nicoleta DUMITRESCU