Pastrandu-se traditia, atat la Ploiesti, cat si in alte localitati ale judetului, pe 1 Decembrie au fost organizate manifestari in cinstea Zilei Nationale a Romaniei. Vremea frumoasa si destul de calda pentru inceputul ultimei luni a anului i-a determinat pe foarte multi prahoveni sa iasa din case si sa participe la actiunile organizate special pentru aceasta zi.
La Ploiesti, mii de persoane – de toate varstele – au fost prezente, sambata, la statuia domnitorului Mihai Viteazul, locul unde, de-a lungul anilor, s-a pastrat traditia organizarii actiunilor dedicate Zilei Nationale a Romaniei. Dintre participanti n-au lipsit nici oficialitatile – conducerile institutiilor publice, alesi locali etc. Manifestarile au debutat la ora 10.00, dupa slujba religioasa oficiata de un sobor de preoti avand loc alocutiuni si depuneri de coroane si flori din partea institutiilor si a partidelor politice. In cadrul discursurilor – sustinute de catre protoiereul Stefan Musat, prefectul Marius Sersea, comandantul Garnizoanei Ploiesti Maricel Moldovianu, presedintele Consiliului Judetean Prahova Mircea Cosma, primarul municipiului Ploiesti Iulian Badescu – s-a vorbit despre importanta zilei de 1 Decembrie, despre ceea ce inseamna sa fii roman si sa-ti iubesti neamul si sarbatorile, despre pastrarea valorilor nationale. Mentionand ca in urma cu 15 ani „in zona centrala a Ploiestiului a fost amplasata statuia lui Mihai Viteazul – cel care a purtat cu el visul Romaniei Mari – pentru a fi pomenit, in acest oras, asa cum nu s-a intamplat niciodata”, presedintele Consiliului Judetean Prahova, Mircea Cosma, cunoscut ca fiind un impatimit al istoriei nationale, a incantat asistenta – ca de fiecare data cand ii este oferit prilejul – cu discursul sau, inclusiv prin recitarea unor versuri patriotice dedicate Zilei Nationale a Romaniei. „Astazi, cand suntem liberi, sa spunem ca 1 Decembrie este visul cel mare al lui Mihai Viteazul. Sa avem cu totii tricolorul la rever si sa spunem ca ne dorim o Romanie puternica. Sa spunem lumii ca avem nevoie de o Romanie puternica, in care poporul sa traiasca decent, in care tricolorul sa fie crez, si scut si ideal, in care toti sa fim fericiti si mandri. De aceea, in amintirea celor 94 de ani de la Unirea Romaniei Mari, a celor 15 ani de cand am facut cadou prahovenilor aceasta statuie, va rog sa-mi permiteti sa inchei cu acele versuri care ne aduc speranta (n.n – prima strofa a poeziei «Clopotul reintregirii» de Adrian Paunescu): «Bat clopote cantand reintregirea/si sufletul ia foc in clopotari/Intai decembrie ne e unirea/si stralucirea Romaniei Mari/Mihai Viteazul intra-n catedrala/si are harta Daciei in maini/ Intr-insul Burebista se rascoala/si-apoi pe vatra lui se nasc romani». 1 Decembrie este un an al nostru in fiecare zi. La multi ani, Romania!, Traiasca Romania puternica!”, a declarat seful administratiei judetene prahovene.
Subliniind ca ii este greu oricarei persoane sa ia cuvantul dupa presedintele Consiliului Judetean, primarul Ploiestiului – Iulian Badescu – a tinut sa spuna ca nu va vorbi despre trecut, ci despre prezent. “Fac parte din generatia acelora care au invatat doua imnuri si a crescut cu doua steme pe drapel. Fac parte din generatia acelora care au fost crescuti de parinti si de bunici cu credinta in Dumnezeu, din generatia celor care au crescut sub dictonul «Invatati, invatati, invatati!». Dar mai fac parte, dragi ploiesteni, din generatia acelora care au invatat pe propria piele ca nimic nu se poate face singur. De aceea va propun ca noi, ploiestenii, sa dovedim intregii tari ca putem face un oras puternic, ca sa fim exemplu pentru crearea unei Romanii puternice. La multi ani, Romania!”, a declarat primarul Iulian Badescu. Ca de fiecare data, insa, la manifestarile dedicate Zilei Nationale a Romaniei, punctul de atractie a fost parada militara. Desfasurarea fortelor umane si a masinilor din dotare, pe muzica fanfarei, a fost aplaudata de miile de persoane care tineau in maini drapelul tricolor spunand „La multi ani, Romania!”, parada fiind „salutata” de sus, din aer, si de reprezentatiile catorva avioane. Din programul manifestarilor organizate de Ziua Nationala nu a lipsit „masa populara” – traditionala fasole cu carnati, dar si vinul fiert. Desi s-au format cozi, n-a mai fost inghesuiala, gratie bunei organizari.
Nicoleta DUMITRESCU