Atentie la sursele de incalzire, fiindca de la acestea se declanseaza cele mai multe incendii !

Ieri si alaltaieri, in Romania, la fiecare 16 minunte s-a produs un incendiu. In Prahova, s-a consemnat un record, de 11 interventii in 24 de ore, fata de 3 pe zi, inregistrate in restul anotimpului rece. Meteorologii mai anunta inca o zi sau doua de ger, asa ca riscul producerii altor incendii se pastreaza.
– Domnule colonel, e stiut ca anotimpul rece este insotit de incendii. Oamenii cunosc cauzele declansarii acestora si totusi incidente sunt mereu si mereu. Cu atat mai mult in acest interval de ger. Se pare ca este nevoie sa repetam de la ce anume se declanseaza incendiile.
– Apeland la statistica, in anotimpul rece si, mai ales, intr-un varf din acesta, cu o minima a temperaturii record, de -38 de grade la Bod – Brasov, se intensifica folosirea mijloacelor de incalzire. Practic, acestea sunt suprasolicitate. Ca sa-si asigure confortul ter-mic necesar, omul supraincarca sobele cu material combustibil si de aici apar necazurile: cedeaza cosurile, cedeaza chiar si sobele, se degaja fumul fierbinte care afecteaza elementele de constructie combustibile si, pana la izbucnirea incendiilor nu mai este decat un singur pas. In aceasta perioada de ger maxim se inregistreaza si fenomenul de scadere a presiunii gazelor care genereaza, la randu-i, alte neajunsuri. Se poate produce oprirea accidentala a gazelor lasate nesupravegheate, iar la revenirea presiunii acestea se degaja in incapere, se produce intoxicarea cu gaz a persoanelor si iar e un singur pas pana la catastrofa.
– Ce le recomandati oamenilor ?
– Recomandarile pe care le facem sunt cele dintotdeauna: supravegherea cu strictete a mijloacelor de incalzire, folosirea lor rationala, evitarea supraincar-carii cu material combustibil si a folosirii lor pe timpul noptii, atunci cand se produc si cele mai multe necazuri. E bine sa se verifice cosurile si sa se intervina imediat daca se observa nereguli, iar in zona gurilor de alimentare a sobelor e de preferat sa se monteze tavi metalice, pline eventual cu nisip umed, mai ales daca pardoseala este din material combustibil. La utilizarea sistemelor de incalzire electrice – si, atentie, statistica spune ca, pe ansamblu, cele mai multe incendii se produc din cauza acestor surse de incalzire – recomandam: sa se evite folosirea unui numar mare de consumatori alimentati din acelasi circuit de prize (apare suprasolicitarea instalatiei); sa se foloseasca doar sigurante calibrate pentru protectia circuitelor electrice; sa nu se execute improvizatii la retea si sa nu se utilizeze aparate neomologate; sa se pastreze distanta dintre aparatele de incalzire si alte materiale combustibile; sa se supravegheze, neaparat, tot ceea ce inseamna sursa de incalzire, mai cu seama acolo unde sunt prezenti copiii si persoanele in varsta. Nu intamplator, cele mai multe incendii – 75% in cazul Prahovei si 77%, la nivelul tarii – se produc in gospodarii. Asadar, mare atentie !
Maria Bogdan