In zilele urmatoare, 22.457 de rentieri agricoli din Romania isi vor incasa drepturile banesti cuvenite (este vorba, in total, de 22,82 milioane de lei) din partea Agentiei de Plati si Interventie in Agricultura (APIA). In felul acesta, suma totala acordata de stat pentru renta viagera agricola aferenta anului 2011 este de aproximativ 72 milioane de lei, suma de care beneficiaza 74.000 de rentieri agricoli.
La nivelul judetului nostru, s-au prezentat in perioada legala (1 martie– 31 august 2012) la centrele teritoriale ale APIA pentru a le fi vizate carnetele de rentier agricol un numar de 1.490 de persoane. Conform precizarilor purtatorului de cuvant al APIA Prahova, Anca Oprea, 659 dintre beneficiarii amintiti si-au incasat deja drepturile banesti cuvenite, in lunile septembrie-octombrie a.c., iar restul (831) ii vor primi in curand. „Mai exact, rentierii agricoli care si-au deschis un cont bancar isi vor incasa banii in cel mult o saptamana, iar cei care au optat pentru varianta prin mandat postal vor trebui sa astepte doua-trei saptamani”, a adaugat interlocutoarea noastra.
Asa cum am scris la timpul cuvenit, renta viagera agricola reprezinta suma de bani platita celui care instraineaza sau arendeaza terenurile agricole extravilane aflate in proprietatea sa, ori a incheiat un acord cu un investitor. Cuantumul rentei viagere agricole reprezinta echivalentul in lei pentru 100 de euro/an pentru fiecare hectar de teren extravilan instrainat si pentru care a fost incheiat un acord cu un investitor, respectiv echivalentul in lei pentru 50 de euro/an pentru fiecare hectar de teren extravilan arendat. In cazul suprafetelor mai mici de un hectar, suma platita va fi proportionala cu suprafata instrainata sau arendata. Renta viagera se plateste intr-o singura rata anuala, pana la data de 30 noiembrie a anului urmator celui pentru care aceasta este datorata. Cum este si normal, renta viagera agricola inceteaza la data decesului rentierului. In acest caz, renta cuvenita celui decedat in anul respectiv poate fi incasata de catre mostenitorii sai, pe baza actelor doveditoare.
D. CONSTANTIN