Keravnos Nicosia – CSU Asesoft, astazi, ora 19:30, Sport.ro
Cu doua infrangeri dupa doua etape, si pe ultimul loc in grupa B, CSU Asesoft cauta cu ardoare prima victorie in EuroChallenge. In aceasta seara, campionii descind pe campul de lupta din Nicosia, pentru un meci de „totul sau nimic” cu vicecampioana Ciprului. Un succes i-ar pune pe ploiesteni intr-o postura favorabila pentru ocuparea pozitiei secunde, in vreme ce un esec ar ingreuna si mai mult misiunea europeana.
Chiar daca nu au reusit sa lege pana acum o victorie in campionat de un succes in EuroChallenge, baietii lui Arnautovic au dovedit o crestere evidenta de forma in ultimele trei partide. Factorii de decizie din cadrul echipei au inceput sa „pedaleze” pentru acelasi deziderat, rezervele s-au ridicat la valoarea titularilor si doar nesansa a facut ca Asesoftul sa piarda, in urma cu o saptamana, contra rusilor de la Krasnye Samara.
„Mergem in Cipru sa ne jucam cartea si sa castigam. Daca nu vom reusi, sansele noastre vor deveni mai mici, dar chiar si asa vom lupta in continuare”, a declarat Vladimir Arnautovic, care a subliniat si importanta unui joc al rezultatelor favorabil.
„Fiind pe ultimul loc in grupa, automat ne indreptam atentia si catre meciul din Finlanda, dintre Joenssun Kataja si Krasnye Samara. Daca rusii vor castiga si, desigur, si noi o vom face, ne decidem singuri soarta in urmatoarele trei jocuri, dintre care doua pe teren propriu, cu „nordicii” si cipriotii”, a adaugat antrenorul ploiestenilor.
Un club cu o istorie de aproape 90 de ani
Keravnos Strovolou Nicosia – pe numele sau complet – este unul dintre cele mai importante cluburi din „Insula Afroditei”. Infiintat in 1926, Keravnos a fost membru fondator al Federatiei Cipriote de Baschet, 40 de ani mai tarziu. „Portocaliii” au in palmares 5 titluri, 9 Cupe si 4 Supercupe, toate aceste trofee fiind obtinute in ultimii 25 de ani.
Pe plan european, Keravnos a inregistrat cea mai buna performanta in sezonul 2006-2007 al FIBA Euro-
Challenge, cand a ajuns pana in ultimul act, pierdut in dubla mansa (85-83, 81-101) cu Krasnye Krylia Samara.
Lotul cipriotilor numara patru jucatori americani – Lawrence Kinnard, Bobby Maze, Tony Crocker si Julian Vaughn -, toti aflati la al doilea sezon in Europa, doi greci, un lituanian, un bosniac si alti patru baschetbalisti autohtoni. Keravnos Nicosia, formatie pe la care au trecut Sasa Ocokoljic (2009) – campion in 2005 cu CSU Asesoft – si Andrei Mandache (2011-2012), actualmente echipierul lui Gaz Metan Medias, isi disputa meciurile de pe teren propriu in Costas
Papellinas Arena, o sala care poate gazdui pana la 2000 de spectatori.
Panagiotis Yiannaras, „generalul” cipriotilor
Un tehnician tanar, de doar 39 de ani, Panagiotis Yiannaras poseda o experienta de peste 17 sezoane la carma echipelor din primele doua ligi cipriote. Absolvent al Facultatii de Educatie Fizica si Sport din Atena, specializarea Baschet, Yiannaras si-a inceput cariera de antrenor la o varsta frageda pe banca lui Paralimni, in divizia secunda. Dupa un angajament de doua sezoane, ca secund, la AEK Larnaca, si o revenire la „prima sa dragoste”, Paralimni, acesta a poposit la Nicosia, in 2007, ca asistent. „Ucenicia” la Keravnos a durat patru ani, Yiannaras fiind promovat la rang de principal in 2011, primul sezon in noua sa functie aducand Cupa in vitrina clubului si, totodata, o finala de campionat pierduta in fata rivalei ETHA Nicosia.
Au scapat de Owens
Cu doar trei zile inaintea confruntarii cu CSU Asesoft, cipriotii au obtinut semnatura americanului Andre Owens. Posesor al cetateniei bulgare si, de altfel, fost component al primei reprezentative a tarii vecine, Owens poate evolua pe pozitiile 1 si 2, fiind un jucator complet din punct de vedere ofensiv. Castigator al eventului in Bulgaria, in sezonul trecut, alaturi de Lukoil Academic, baschetbalistul de peste Ocean nu se va afla, insa, pe parchet in aceasta seara, el avand drept de joc incepand cu etapa a 4-a a fazei grupelor.
Nicosia, „orasul dintre ziduri”
Dupa caderea Zidului Berlinului, in urma cu 23 de ani, Nicosia a ramas singura capitala divizata din lume – partea nordica (turceasca) si cea sudica (greceasca) fiind delimitate de celebra „linie verde”, aflata sub observarea permanenta a Organizatiei Natiunilor Unite (ONU). Orasul adaposteste putin peste 300.000 de locuitori si reprezinta un important centru comercial, Nicosia fiind considerata, la ora actuala, una dintre cele mai bogate capitale de pe intreg mapamondul.
Cunoscut drept „orasul dintre ziduri”, pentru numeroasele fortificatii inaltate, de-a lungul veacurilor, de stapanirile franceze, turcesti sau britanice, Nicosia a afisat o dezvoltare extrordinara din punct de vedere al infrastructurii, in ultimii zece ani.
Bogdan CHITIC